anm_canonM5_01

Canon EOS M5

Nye M5 er mye bedre enn noe tidligere kamera i den speilløse EOS M-serien til Canon. Bildebrikken er god, autofokus er fremragende, og det har elektronisk søker.

#Kamera #25
8.8

Canon EOS overrasker når du ser det for første gang. Til tross for det speilrefleksaktige utseendet er det markant mindre enn det ser ut på bilder, og det veier omtrent halvparten av f.eks. EOS 80D. Likevel har M5 den største skjermen i klassen og den første elektroniske søkeren noeensinne i et EOS-kamera. Dette er et pluss for Canon, for reaksjonstiden på søkeren er fin, og den har god oppløsning på 2,4 Mp. Dial Func er en smart nyhet, hvor du med et trykk velger mellom ISO-verdi og hvitbalanse, og en krans rundt knappen lar deg stille verdien. Det er effektivt. De andre knappene er tradisjonelt plassert, og hvis du ikke er fornøyd med funksjonen de har kan nesten alle knappene omprogrammeres til nye funksjoner i menyen. Dette gjelder dessverre ikke videoknappen, som det er fort gjort å feilaktivere. Bildekvaliteten er god med sikker eksponering og fine farger. Detaljgjengivelsen er fin, og mye korning får man først ved ISO 25 600. Imidlertid imponerer det enorme dynamiske spillerommet til bildebrikken mest. Ved manuell innstilling av belysningsoptimeringen har du cirka ti eksponeringstrinn spillerom. Vi testet det på et hvitt hus i solskinn og fikk detaljer i den hvite muren og i de mørke stuene bak vinduene. Det er høy klasse, og det kan bli enda bedre hvis Canon begynner å lage de rød­ringede L-objektivene sine for M-serien. Det vil gi bedre skarphet. Hittil har autofokus vært akilleshælen for M-serien, men det er fikset nå. Vi savner filming i 4K, og den lille, innebygde blitsen går ikke langt nok opp. Det gir skygger i bunnen av bildene, men endrer ikke på at M5 er et solid framskritt.

Hvis hendene dine er små, blir ergonomien god med M5. Har man derimot større hender og bruker et Canon EOS M5, kan man fort komme til å savne et litt større håndgrep og en litt ruere overflate. Man har et godt grep for høyre tommelfinger på baksiden av kameraet, men videoutløseren sitter rett under det, så flere ganger startet vi et videoopptak ved et uhell fordi tommelfingeren kom borti knappen.
Til gjengjeld setter man stor pris på størrelsen og vekten på EOS M5 når man går lenge med kameraet over skulderen, f.eks. på ferie. Til og med utstyrt med det nye og kraftige EF-M 18–150mm-objektivet veier M5 mindre enn et EOS 80D-speilreflekshus.
Selvfølgelig har M5 har wi-fi med NFC tilkobling og kan være koblet opp mot en smartenhet med strømbesparende Bluetooth. Tilkoblingen er blant de enkleste vi noensinne har testet, bare man har litt erfaring med å hoppe på et nettverk. Når forbindelsen er etablert, kan både bildene på kameaet og fotograferingen styres fra en smartenhet via Canon-appen Camera Connect, som man kan laste ned gratis til både iOS og Android.
Dessverre er prisen på EOS M5 satt for høyt innledningsvis. Det er litt dyrere enn EOS 80D, som også er litt bedre, og det ligger bare noen få hundrelapper under Sonys upåklagelige Alpha6300. Prisen gjelder som alltid kamerahuset alene. I et sett med Canons nye 18–150 mm, som tilsvarer 29–240 mm, koster M5 14 958 kroner. Det er vanedannende å jobbe med det store zoomområdet, og autofokus holder fint følge. Selv om det ikke er det skarpeste objektivet vi har testet, er det et godt valg for f.eks. reisefotografering. For 11 999 kroner får du M5 i et sett med en 15–45 mm, tilsvarende 24–72 mm. Begge objektivene har optisk bildestabilisering og lydløs STM-autofokus. I tillegg til M-systemets nåværende sju objektiver kan man bruke DSLR-objektivene til Canon med en adapter. Med noen få unntak virker det meningsløst, for objektivet og adapteren sammen blir altfor klønete og tunge for det lille kamerahuset. Unntaket er de lyssterke og lette EF-objektivene, som f.eks. 50 mm F1.4, som fungerer virkelig fint sammen med M-systemet med Canons EF-EOS M-adapter. Et slikt koster 1190 kroner.

Konklusjon

Med presis autofokus og tiltalende bildekvalitet er M5 et glimrende bevis på at Canon er på riktig kurs med systemkameraene sine.
En for høy introduksjonspris gjør livet surt for M5, og Canons utvalg av objektiver for EOS M-serien er fortsatt så lite at det går ut over mulighetene med EOS M5.

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
9,0
Maks ISO
25600