Canon EOS 1200D

Den nye begynnermodellen fra Canon er veldig lett å bruke og byr på en fin bildekvalitet. Det står på flere områder sterkt, men konkurransen fra erkerivalen er litt for hard.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
8.4

Denne nyheten erstatter det gamle 1100D og inntar plassen som den billigste modellen i Canons EOS-serie av speilreflekskameraer. Det er fullt kompatibelt med alle blitser og objektiver i Canons speilreflekssystem, og det åpner alle dører for den som nettopp har fått interesse for foto, men gjerne vil ha et system de kan vokse med uansett behovet i fremtiden.
Kameraet veier med sine 480 gram nøyaktig 100 gram mindre enn storebror 700D. Det ligger godt i hendene, uten å komme helt på nivå med Nikon D3300, og alle knapper sitter på kameraets høyre side, hvor det er direkte tilgang til de mest brukte innstillingene.

En merker at det er snakk om et kamera i den billige skalaen på den plastlignende finishen og på søkerbildet, som med en forstørrelse på 0,8x er litt mindre enn på de dyrere modellene. Dessuten har skjermen en oppløsning på små 460 000 punkter, og det kan være vanskelig å vurdere om eksponeringen er riktig eller skal ha litt eksponeringskompensasjon.

Kameraet har Canons klassiske autofokus med ni punkter, og den klarer seg godt. Flere punkter hadde gjort den mer sikker, men målemønsteret er mer eller mindre det samme som en finner på det profesjonelle EOS 5D Mark II fra 2008. En bør likevel være oppmerksom på at kameraets kitobjektiv, på 18-55 mm med innebygd stabilisering har en normal og dermed litt bråkete fokusmotor. De dyrere EOS-modellene leveres med den nye, lydløse, men også litt større, kitoptikken med STM-fokusmotor.

Fine farger

Den innebygde blitsen er med sin rekkevidde på 9,2 meter dårligere enn konkurrentenes, og den er ikke spesielt bra. For det første lyser den ikke opp motivet jevnt, og for det andet har ikke kameraet hjelpelys til autofokusen. Det fyrer heller av en serie blitsglimt som virker langt mer forstyrrende enn et enkelt hjelpelys.
LP-E10 batteriet har en oppgitt batteritid på 500 bilder, noe som er bra. I batterikammeret sitter også SD-minnekortet. Vi skulle ønske det heller var plassert på siden av kameraet, sånn at en kunne skifte kortet med kameraet på stativ. Det er tilkobling for fjernutløser, men dessverre hverken for mikrofon eller hodetelefon.
Canon er kjent for sin fine fargegjengivelse, og det lever 1200D opp til. En kan trygt bruke Picture Style, som styrer skarpheten og fargemetningen, på innstillingen Auto. Vi kunne i hvert fall ikke gjøre det bedre selv. Detaljgjengivelsen er i forhold til oppløsningen fin og er tilstrekkelig til utskrifter i A3. Eksponeringen er god, men det må til tider jobbes litt med eksponeringskompensasjonen for å få lyset helt perfekt under fotograferingen. Her er Nikons automatikk og oppløsning merkbart bedre på f.eks. Nikon D3300, som også er 700 kroner dyrere.
Bildestøy er under god kontroll. Hele ISO-området fra 100 til 6400 kan brukes uten at bildene får nevneverdige korn. På innstillingen H tilsvarende ISO 12 800 begynner de likevel å dukke opp. Noen vil i enkelte situasjoner savne å kunne gå opp til ISO 25 600.

Når lettvint er en fordel

Vi liker godt at EOS 1200D er så enkel. Nybegynneren får enkelt tilgang til de sentrale funksjonene som påvirker bildekvaliteten, og det vil til syvende og sist gjøre den interesserte begynneren til en bedre fotograf.
Noen vil kanskje finne kameraet et hakk for enkelt. Videofunksjonen er f.eks. ganske primitiv, da det ikke er separat videoutløser, så kameraet først må stilles på video, og deretter må en bruke den normale utløseren.

Det følger med en app til iOS og Android, men den gir ikke kameraet ekstra funksjoner. Først kan en tro at det er wi-fi i 1200D, men det er det ikke. Appen viser seg i stedet å være en slags interaktiv bruksanvisning på engelsk. Det ville ellers vært smart med en norsk bruksanvisning som app, som var interaktiv med kameraet og fungerte via wi-fi, men det er det dessverre ikke. Det endrer likevel ikke at 1200D er et fornuftig valg for en nybegynner.

Conclusion

1200D er et fint begynnerkamera. Det gir enkel tilgang til alle de grunnleggende kamerainnstillingene som er avgjørende for å kunne ta gode bilder. En får dessuten flotte farger med et fint, lavt støynivå, og autofokusen fungerer bra. Det er likevel spart litt for mye på søker, skjerm og blits. En konkurrent som
Nikon D3300 har alt i alt mer å by på, men en må også betale
700 kroner ekstra.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
17,9
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
3,0
Maks ISO
12.800