Canon EOS 6D

Vet du alllerede litt om EOS-systemet, kan 6D best beskrives som et 7D med full-frame og innebygd wi-fi og gps.

#Kamera #Canon
8.9

Vi er spesielt glade i gps-en, som i nyere versjoner av f.eks. Elements og Lightroom med få meters nøyaktighet viser deg nøyaktig hvor i verden bildet ditt er tatt. Ikke uventet er bildekvaliteten fremragende. Med samme Digic 5+-bildeprosessor som 5D Mark III har 6D flott fargegjengivelse, herunder den fine Picture Style-funksjonen som styrer farge, kontrast og skarphet i motivene. Oppløsning og detaljgjengivelse ligger nesten på nivå med storebror, mens 6D’s målinger av bildestøy er en tanke bedre. Også med 6D er det imidlertid lurt å holde seg på ISO 25 600 eller lavere. Akkurat som 5D, ligger 6D etter konkurrentene når det kommer til automatisk oppretting av objektivfeil under fotograferingen.

Eksponeringen er rimelig sikker. Spesielt på lyse motiver må det jobbes med eksponeringskompensasjonen, men det er også enkelt på de store EOS-ene, hvor det foregår på et hjul bak på kameraet under høyre tommelfinger. EOS 6D selges som hus alene eller i sett med enten kitoptikken EF 24-70mm F4.0L eller EF24-105mm F4.0L. Sistnevnte er overraskende nok billigst og til og med skarpest omkring 50 mm. På de ytterste innstillingene gir imidlertid optikken på 24-70 mm de beste bildene. Skal du ha det beste av det beste, må du grave i lommeboken og kjøpe det dyre, men sylskarpe objektivet EF 24-70mm F2.8L II.

Autofokus skuffer

På et litt mer økonomisk kamera som 6D har Canon også måttet ta noen snarveier. Først og fremst er skjermen kun på 3,0 tommer, og søkeren viser bare 97 prosent av motivet. Et viktig moment er at kameraet er avspist med en foreldet autofokus. Den måler bare på 11 punkter, hvorav kun det midterste er av krysstypen. Autofokus virker godt nok og er rask, men det er store begrensninger når du trenger å fokusere på noe som ikke ligger midt i bildet. Dette, sammen med den beskjedne hastigheten på seriefotografering, gjør at 6D ikke er et opplagt valg til action. Video er like flott som fotokvaliteten. Her kan den ekstra elektroniske skarpheten imidlertid virke overdreven. Lydsiden er ofte det kritiske punktet, og her kan 6D utstyres med en ekstern mikrofon. Vindstøy er også fint under kontroll.

Konklusjon

6D leverer en nydelig bildekvalitet. Prisen er fonuftig, og det har innebygd wi-fi og gps. Det føles imidlertid litt fattig ved siden av lekre 5D Mark III.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
4,5
Maks ISO
102.400