Canon EOS 760D

Det er imponerende hva det nye 760D presterer i forhold til prisen. Samtidig får du meny som på et profesjonelt kamera. Kameraet har også en billig tvilling.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
9.1

Først og fremst er det gull verdt at Canon har introdusert lcd-panelet til EOS 760D samt at det har fått et innstillingshjul bak på kameraet.
Det er blitt sett i denne prisklassen før og det gjør kameraet svært enkelt og raskt å jobbe med.
Det har fått samme autofokus med 19 punkter som 70D. I denne kameraklassen sjekker vi kontinuerlig autofokusen på 300 mm. Det viste seg å være barnemat for 760D, så vi satte på Canons nye EF 100-400mm. På 400 mm, som tilsvarer 640 mm med brennviddeforlengelse, fikk vi ved 5,0 bilder i sekundet 38 av 39 bilder knivskarpe av en bil som kjørte frem mot kameraet i 80 km/t.
Eksponeringen er sikker og fargegjengivelsen er allltid behagelig. Det er fantastisk i denne prisklassen. Der en oftest merker at vi ikke har med et proff-kamera å gjøre er finishen samt søkeren.
Pentamirror-søkeren viser bare 95 prosent av bildet og er med 0,82x forstørrelse merkbart mindre og mørkere enn f.eks. prismesøkeren i 70D. Den er likevel på høyde med erkerivalen Nikon D5500.
760D’s tvilling, EOS 750D, er 800 kroner billigere men her må du klare deg uten displayet øverst på kameraet og innstillingshjulet på baksiden. Det alene gjør 760D til det rette valget for entusiaster. Dessuten tilbyr 760D på automatisk omstilling fra live view til søker når du setter øyet inntil søkeren og det er en lås på hjulet der du velger automatikk. ISO går til 12 800 og kan økes til ISO 25 600. Fotografering i lyset fra et stearinlys var fullt brukbare. Her er vi oppe på en bildekvalitet man for få år siden bare kunne finne på profesjonelle kameraer.

Canons duo, 760D og 750D, har også et par klare fordeler i forhold til proff-kameraene. For det første er de små og lette, samt vesentlig billigere, og for det andre kan lcd-skjermen vippes og vris samtidig som den er berøringsfølsom. De innebygde bildestilene, Picture Style, har en automatikk som tilpasser fargene til motivet. Det er greit, men skal det være best mulig får du de beste resultatene ved å stille inn manuelt eller fotografere i raw. Det er nytt at både kromatisk aberrasjon, vignettering og fortegning fra Canons egne objektiver nå kan rettes opp perfekt under fotograferingen dersom kameraet stilles inn til dette i menyen. Du kan hele tiden holde øye med de viktigste innstillingene på panelet, og med en enkel vridning på bakerste hjul med tommelen kan du gjøre bildet lysere eller mørkere med eksponeringskompensasjonen. På videosiden kan kameraet ta opp i Full HD, men bare med 25 bilder i sekundet. Til gjengjeld kan lydstyrken justeres automatisk eller manuelt, og det er inngang for mikrofon. Dessuten er det virkelig god kontinuerlig videoautofokus når du bruker et av Canons nye STM-objektiver, som kitobjektivet på 18-55 mm. Wi-fi er innebygd og kan brukes både til filoverføring, utskrift eller fjernstyring av kameraet. Med en kompatibel enhet kan du få til en NFC-tilkobling. Om ikke må det gjøres manuelt, og det går ikke like raskt. Fjernstyring av kameraet har svært få innstillingsmuligheter men det virker.
Alle kameraer kan bli enda bedre. Det gjelder også EOS 750D og 760D. Batteriet holder bare til 440 bilder, mot 820 med Nikon D5500, og du kan til og med risikere å sette det i feil vei slik at det ikke gir strøm til kameraet. For det andre er på-knappen og videoknappen bygget sammen. Dytter du borti fra OFF til ON blir det for enkelt å hoppe over et trinn og begynne å filme. Til slutt må det sies at de tre knappene bak utløseren er for små og for like. Her er Nikon litt bedre designet. 760D er likevel klassens ubestridt beste speilreflekskamera i klassen.
Introduksjonsprisen ligger bare 700 kroner under gatepris på storebror 70D, som er tettere og har en god finish, samt ekte prismesøker. Oppløsningen er lavere. Vi forventer at prisen på 760D om ikke lenge faller til D5500-nivå, og det gjør Canon til klassens beste aktør.

Conclusion

Canon er tilbake på tronen. Med sin flotte bildekvalitet, effektive funksjoner og fine brukervennlighet er det klassens beste.
Prisen har hoppet noen tusen kroner i forhold til EOS 700D. Du kan spare noen kroner ved å velge 750D, men 760D er uten tvil mer verdt pengene.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25.600