Canon EOS M10

Med hele to nye modeller i løpet av et år har det kommet tiltrengt liv i Canons EOS M-familie. EOS M10 er seriens mest kompakte og billigste modell.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
8.2

Canon EOS M10 er det nyeste systemkameraet fra Canon. Det er oversiktlig, lett å bruke og enkelt å koble til en smarttelefon. Samtidig får du en bilde- og videokvalitet på nivå med den man finner i de små EOS-speilrefleksene. Under overflaten ligger det en rekke innstillingsmuligheter.
EOS M10 har en fleksibel og berøringsfølsom skjerm, wi-fi og innebygd blits. Dessuten har det den samme fine autofokusen som storebroren M3. Dessverre må man unnvære tilbehørssko, så man kan f.eks. ikke bruke ekstern blits. Sensorens oppløsning ligger på beskjedne 17,9 megapiksler, der EOS M3 har 24,0 megapiksler. ISO går til 12 800, som kan boostes til 25 600. 4K-video er det ikke mulig å ta.
EOS M10 kan ta gode bilder, men gjør det ikke bestandig. Først og fremst er eksponeringen ikke alltid presis. Vi måtte ofte gi helt opp til +1,6 i eksponeringskompensasjon for å få optimalt belyste bilder. Når eksponeringen sitter, savner bildene allikevel den skarpheten og detaljrikdommen som de beste konkurrentene tilbyr. Det henger sammen med bildebrikken, som er hentet fra Canons minste speilrefleks, EOS 1200D. Man kan pynte litt på det ved å lage sin egen Picture Style eller knipse i raw. Det trenger man ikke hvis man velger storebroren. Akkurat som EOS M3 har M10 49 fokuspunkter. Vi fokuserte først og fremst ved å peke på skjermen på det som skulle være skarpt, og det er en god finesse. Et lite, men ikke uvesentlig, irritasjonsmoment er kameraremmen som er i blank nylon og hele tiden glir av skulderen når man går med kameraet.

M10 lanseres med det nye kitobjektivet, EF-M 15-45mm F3.5-6.3 IS STM, som tilsvarer meget nyttige 24-72 mm. Objektivet er nesten halvparten så stort som det klassiske 18-55 mm-objektivet man ellers har kunnet kjøpe M-modellerne med. Skarpheten er god allerede fra full blender, vignettering korrigeres nærmest fullstendig i bildedannelsen, fortegningen er beskjeden på 15 mm og ses ellers ikke. Største svakhet er at lysstyrken er helt nede på F6.3 på 45 mm-innstillingen. STM i objektivbetegnelsen betyr at det har Canons stepmotorfokusering som er spesielt velegnet til video, hvor den skal gi raske og jevne glidende bevegelser når fokus flytter seg. Fokuseringen går ganske riktig nydelig jevnt, men panorerer du fra noe nærme til noe lenger borte, går det 3-4 sekunder før kameraet har lagt fokus korrekt. Prisen for kameraet med det nye objektivet er 5499 kroner.
Canons M-system er imidlertid fortsatt et av de minste speilløse kamerasystemene på markedet når det gjelder tilbehør og objektiver med mer. Kun Leicas T-system er mindre. Det kan overraske at Canon nå på tredje året på rad ikke er mer ambisiøse på denne fronten. Det fås en adapter som gjør det mulig å bruke EF-objektiver til speilrefleks på EOS-M, men de er generelt for store til å gi mening på det lille kameraet. Wi-fi-systemet er litt klønete å sette opp første gang, men når kamera og f.eks. telefon har lært hverandre å kjenne, er det bare å trykke på en kontaktknapp på siden av kameraet og så koble telefonen på kameraets nettverk, og så fungerer det. Bruker du Android kan kamera og telefon kobles med NFC. Det er gode muligheter for å fjernstyre og innstille kameraet, mens du ser det bildet som kameraet ser på telefonskjermen. Bilder kan overføres til telefonen i lav oppløsning så man kan sende dem videre.

Conclusion

Kameraet har berøringsfølsom skjerm, som også er fleksibel. Dessuten er det innebygd wi-fi. Det nye kitobjektivet er herlig kompakt.
Canon EOS M10 har ingen blitssko, og oppløsningen er ikke klassens høyeste. Vi foretrekker storebroren EOS M3, som fås for noen hundrelapper ekstra.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
17,9
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
4,6
Maks ISO
25.600