Canon PowerShot G9 X

G-seriens minste modell har samme sensor som de større modellene, men har for spede overarmer til å løfte seg helt opp i toppklassen.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
8.6

Canon PowerShot G9 X skiller seg til tross for navnet ganske mye fra sine dyrere søsken. Selv om det er bygget opp omkring samme 1”-sensor som sitter i eksempelvis G5 X, er det merkbart mindre og lettere enn de øvrige. Ikke minst fordi det verken har håndgrep, søker eller en skjerm som kan vippes eller dreies. Men ikke nok med det. Også i bruk skiller kameraet seg ut. Borte er den klassiske Power­Shot-kombinasjonen av knapper og menypunkter. G9 X styres primært via sin berøringsfølsomme skjerm, slik som man gjerne vil ha det hvis man kjøper kameraet for å ta bedre bilder enn dem man får fra smarttelefonen. Det er ingen stor hemmelighet at vi gjerne ville hatt en søker, men da må man ta steget opp på det dyrere G5 X. Canons brukermeny er velfungerende, selv om noen av de menyfeltene man må treffe er ganske små. Et innstillingshjul på toppen gir adgang til alle de klassiske formene for automatikk samt nye, som lager kreative sammenkopieringer av bilder eller setter sammen stillbilder til video-
klipp. Bildekvaliteten er riktig så fin. Det er massevis av detaljer i bildene med oppløsningen på 20,0 megapiksler. Jpeg-bilder står skarpe og fargemettede og er klare til bruk med en gang. Prismessig ligger PowerShot G9 X ganske fornuftig an i forhold til andre kompaktkameraer med 1”-sensor. Allikevel rakk vi sant å si aldri å bli fullstendig glade i kameraet, som med sin glatte overflate og middels ergonomi ikke føles som et verktøy mellom hendene når de gode motivene
dukker opp.

Betjeningen virker fint, men G9 X er noe tregere å stille inn enn f.eks. Olympus Stylus 1s som koster det samme, men har søker og er betydelig mer eksponeringssikkert og ergonomisk å jobbe med. Men Canon G9 X kan ta flottere, skarpere og mere detaljrike bilder. Og det er ikke uvesentlig. Det er ikke lett å se, men G9 X er utstyrt med en pop-opp-blits med en rekkevidde på opp til seks meter. Den aktiveres heller ikke automatisk når man kjører på fullautomatikk, men det kommer opp et lite ikon på skjermen når kameraet vurderer at blitsen skal aktiveres. Det er ikke tilbehørssko, men det savner man heller ikke på et kamera som dette. Batteriholdbarheten er beskjedne 220 bilder, men til gjengjeld følger det med en lader til batteriet, og man har mulighet for å lade opp batteriet i kameraet via usb-kabel fra en datamaskin eller en telefonlader.
En stor, lekker ring rundt objektivet styrer eksponeringskompensasjonen, og alt i alt spiller knapper, hjul og menysystem godt sammen når man er ute og tar bilder.
Kameraet kan ta raw samt jpeg i en hvilken som helst kvalitet man ønsker. Objektivet dekker 28-84 mm, noe som er i underkant, både vidvinkel- som telemessig. Lysstyrken er F2.0 på 28 mm, men faller til F4.9 på 84 mm. Sistnevnte krever derfor lange lukkertider eller høy ISO i svakt lys. Bildestøy er fint under kontroll opp til ISO 3200. De siste to trinnene på ISO-skalaen opp til ISO 12 800 bør man så langt det er mulig unngå. G9 X er utført i lekre materialer, og du kan velge det enten i klassisk svart eller elegant titaniumfarget med trekk i lysebrunt kunstlær.

Conclusion

Knapper, meny og berøringsfølsom skjerm spiller godt sammen og fungerer litt som en smarttelefon, så det er lett og intuitivt å bruke kameraet.
De få snarveisknappene gjør kameraet noe langsommere å bruke enn mange andre kameraer i samme prisklasse.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
30,0
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
6,0
Maks ISO
12.800