fujiX-A10_01

FUJIFILM X-A10

Vanligvis hører ikke kameraene i Fujifilms X-serie til de billigste, men nye X-A10 koster under 5500 kroner – og det lille kameraet klarer seg fint.

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
8.7

Fujifilm X-A10 er et fornuftig systemkamera som ikke koster skjorta, og det tar fine bilder. Dessuten er det gøy og inspirerende å leke med det. Det er lite, lett og elegant med et hint av retrodesign. Kameraet reagerer raskt og godt på utløserknappen og kan ta seks bilder i sekundet. Eksponeringen er sikker. Fargene er en anelse kjølige, men i menyen er det enkelt å gjøre den automatiske hvitbalansen permanent varmere. Du kan altså få fargene slik du vil ha dem. X-A10 kan fotografere i råformat, men også jpeg-bildene byr på et stort dynamisk spillerom, så man kan komme langt med bildebehandling. Oppløsningen er på 16,0 megapiksler, noe som ikke imponerer lenger, men det holder imidlertid til alle alminnelige formål. I motsetning til de dyrere Fujifilm-kameraene, som har Fujifilms X-Trans-brikke, bruker X-A10 et vanlig Bayer-filter for å dele opp grunnfargene i rødt, grønt og blått. Bildebrikken, som mange andre merker også
bruker, gjør det bra i X-A10.
Hvis man vil ta selfier, kan man vippe skjermen over kamerahuset. Dessverre spretter blitsen opp rett foran skjermen.
Kameraet har et program som kan kjenne igjen motivtypen selv, og det fungerer fint. Kameraet har et programhjul, så man kan skifte mellom motivprogrammene med det, og det er uvanlig for X-serien. Tallene og bokstavene på skjermen er ganske små. Skjermen er ikke berøringsfølsom, og det må en del knappetrykking til for å plassere fokus i et av de 49 punktene. Imidlertid fikk vi nesten ingen uskarpe bilder ved vanlig fotografering med kit-objektivet på 16–50 millimeter.

Objektivet er av den billige XC-kvaliteten, men det fungerer fint, og optisk er det kanskje det beste i klassen, med fremragende skarphet i midten på alle blendertrinn og brennvidder. Det blir heller ingen sjenerende vignettering eller fortegning. På 16 mm er ikke hjørnene helt skarpe på F3.5 til F5.6, men ellers er også de knivskarpe i bildemidten. Støy er fint under kontroll til og med ISO 12 800, mens høyeste-verdi, ISO 25 600, er preget av støyreduksjonen i kameraet. Bare de blålige fargene og den lave oppløsningen står i veien for en toppkarakter for bildekvalitet.
En stilig, klassisk Fujifilm-detalj går igjen i X-A10. Mot slutten av den analoge æraen hadde Fujifilm nærmest presset Kodak til veggs med sin serie med profesjonelle lysbildefilmer. På jpeg-filene til X-kameraene har Fujifilm gjenskapt fargene, kontrastene og skarpheten som var så karakteristiske for filmene Provia, Velvia og Astia. Knipset du lysbilder den gangen, vil du elske det. Gjorde du ikke det, så bruk Velvia som standard, og bytt til Provia eller eventuelt Astia hvis bildet skal gjengi duse fargetoner.
Kameraet har wi-fi og kan filme, imidlertid bare opp til Full HD. Til gjengjeld kan du filme ved bare å trykke på videoknappen. Du trenger altså ikke bruke tid på å sette kameraet i video-tilstand når noe plutselig egner seg for levende bilder. Kameraet har bare én programmerbar funksjonsknapp. Den er i utgangspunktet programmert for ISO-verdi, noe som er fornuftig, men det er også 24 andre muligheter. Kameraet har to innstillingshjul, og man må dessverre betjene begge med tommelfingeren. Det er ikke noe problem i det daglige, men det hadde vært litt bedre hvis det ene satt foran på kameraet, som på f.eks. Fujifilm X-T1 og 2, så kunne man ha styrt det ene med tommelfingeren og det andre med pekefingeren.
Fujifilm er alene om en liten, fiks og uvurderlig detalj i denne kameraklassen. Det følger nemlig med en god motlysblender. Den er gull verdt for bildekvaliteten, da den skygger for frontlinsen, akkurat slik vi andre skygger for øynene i kraftig sol. Til andre kameraer må man kjøpe den som tilbehør, hvis den i det hele tatt er å få tak i. Hos Fujifilm følger den med som tegn på at her tar man bildekvalitet på alvor.
Prismessig ligger X-A10 fornuftig i forhold til Olympus PEN E-PL8 og Panasonic Lumix DMC-GM5, mens Sony Alpha A6000 har søker til nesten samme pris. Man kan imidlertid diskutere om ikke en fotoentusiast fortsatt vil få mer for pengene med et speilreflekskamera som Nikon D3400. Men som et lite, lett og stilfullt kamera er imidlertid Fujifilm X-A10 slett ikke noe dårlig valg.

Conclusion

Veldig flott bildekvalitet når man tar med kameraets beskjedne størrelse, vekt og pris i regnestykket. X-A10 er et veldesignet kamera som ligger fint i hånden.
Det tar tid å plassere fokuspunktet, og i mange situasjoner savnet vi en
elektronisk søker samt en berøringsfølsom skjerm.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6
Maks ISO
25600