Leica SL

Så er de legendariske tyskerne klare med et systemkamera med full-frame-sensor. Vi har prøvd det med det nye objektivet med autofokus.

#Kamera #Leica
8.2

Leica SL er en interessant nyhet på flere fronter. Det er Leicas første speilløse full-frame-kamera med autofokus, og det vil sikkert glede en del fotografer i liebhabersegmentet. Med Leicas
legendariske M-serie har man altid vært tvunget til å fokusere manuelt, noe som krever ekstrem øvelse hvis man skal kunne konkurrere med selv den sløveste autofokus i et billig kamera.
SL lanseres med objektivet Leica Vario-ELMARIT-SL 24-90mm F2.8-4 ASPH. Objektivet tegner knivskarpt og har innebygd bildestabilisering, som imidlertid må aktiveres i kameraet. Kamerahuset er formet av én massiv aluminiumsblokk og veier 847 gram, mens objektivet veier hele 1140 gram. Utstyret gir altså lett ømme skuldre eller nakkemuskler, og til sammen koster kamerahus og objektiv 117 000 kroner. En helt vill pris, når man f.eks. får kraftig støy allerede ved ISO 6400.
Leica lover at autofokusen er blant verdens raskeste, noe vi imidlertid ikke helt kan se. Særlig i svakt lys begynte den å slite. Et nytt objektiv, som skulle øke hastigheten, er på vei.
Kameraet har 49 fokuspunkter, som enten kan velges med et punkt på den berøringsfølsomme lcd-skjermen eller ved at man benytter den lille joysticken.
Kameraets elektroniske søker, som har en oppløsning på hele 4,4 megapiksler og en forstørrelsesgrad på 0,8x, er helt suveren. Søkeren oppdateres med 60 bilder i sekundet, og den gjengir den valgte eksponeringen helt presist.

Såvel kamera som objektiv er værbestandige og kan motstå både en støvsky og en regnbyge. Leicas designere elsker minimalistisk design, og som kameraet kameraet er pent, er det like irriterende at man kun har fire knapper til rådighet. Dessuten er knappene programmérbare og har derfor ingen ikoner, så det tar lang tid før man føler seg hjemme. Knappene leder forøvrig inn i kameramenyen på forskjellige måter, som også krever en del tilvenning.
Leica SL er på mange måter en forening av T- og Q-serien. Fra Q-serien stammer bildesensoren på 24,0 megapiksler, som imidlertid med Leica SL er uten low pass-filter. Dette betyr i samspill med det glimrende objektivet, at bildene fremstår knivskarpe. En oppløsning på 24,0 megapiksler er ikke spesielt imponerende i dag. Tanken fra Leicas side er antageligvis, at bildene dermed kan håndtere bildestøy bedre, når det ikke skal presses så mye bildeinformasjon ned på sensoren. Det fine ved Leica SL er, at kornene ligner på analoge korn. Minuset er at kornene ses ganske tydelig ved ISO 6400. Her klarer toppmodellene fra Canon og Nikon seg langt bedre.
Fargegjengivelsen i jpeg er ganske forsiktig, og særlig hudtonene blir litt for magentafargede for vår smak. Å dvele for lenge ved jpeg-kvaliteten er som å dvele ved at en Porsche ikke kan kjøre i 250 km/t i førstegir. Leica bruker raw-formatet DNG, hvilket kan håndteres av stort sett alle programmer, og her er kvaliteten virkelig god – spesielt hvis man skrur litt opp for fargemetningen. Kameraet kan også benyttes til action, siden man kan ta 11 bilder per sekund ved bruk av kontinuerlig autofokus.
Leica SL kan med diverse adaptere bruke opp til 136 forskjellige Leica-objektiver, og til våren kommer det to nye SL-objektiver med brennvidder på henholdsvis 90-280 mm og 50 mm. Videofotografer vil helt sikkert også føle seg fristet av Leica SL, som kan ta opp i 4K med 24 bilder per sekund.

Konklusjon

Kameraet har den beste elektroniske søkeren vi har sett. Den er knivskarp, oppdateres lynraskt og viser den aktuelle eksponeringen helt naturtro.
Selv hardcoreminimalister vil bli irriterte over de altfor få knappene og det kronglete menysystemet. Er dessuten tungt og som vanlig også dyrt.

Spesifikasjoner

Merke
Leica
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
11
Maks ISO
50000