Nikon 1 AW1

Endelig kom det et seriøst forslag til en digital avløser for de legendariske Nikon-kameraene. Nikon 1 AW1 er verdens første systemkamera til undervannsfotografering.

#Kamera #Nikon
8.3

En merker tydelig hvor tett Nikon 1 AW1 er når man tar av objektivet. Det gir et tydelig plopp når optikken tas av kameraet på grunn av undertrykket som oppstår. En kraftig pakning sørger for å holde vannet ute, og den er enkel å ta av og vedlikeholde med det medfulgte silikonfettet. Slik skal det være. Også åpningene til batteri og SD-kort samt til usb- og hdmi-inngangene er tettet, og begge åpningene har dobbelt opp med låser, som er med på å øke sikkerheten. For øvrig er AW1 et kamera i Nikon 1-serien med samme størrelse og ergonomi som på de de øvrige modellene. Knappene ligner på de samme som en finner på et normalt systemkamera. De går godt og nøyaktig, og da de også er forseglet kan kameraet utmerket tåle å gå ned på 15 meters dyp. Man kan lure på om kameraet kan klare lengre dyp, men på våre breddegrader er det sjeldent lys nok til å fotografere dypere likevel, og den lille blitsen med ledetall på fem er ikke til mye hjelp. Man kan dessverre ikke koble til en ekstern blits.

Det kan derfor være en god idé å investere i en led-lampe til undervannsbruk som fungerer uavhengig av kameraet. Nikon 1-seriens øvrige objektiver kan brukes, men dessverre ikke under vann.

For mye meny

Når Nikon 1 AW1 ikke scorer høyere i brukervennlighet skyldes det to ting. For det første er både menysystemet og knappene vanskelige å bruke. Skal man f.eks. stille inn hvitbalansen til over- eller undervannsfotografering kreves det minst fire trykk i menyen, og det forutsetter at man kan huske hvor funksjonen ligger. Det er nemlig ikke spesielt smart at innstilling av hvitbalanse og ISO ikke ligger under menypunktet Fotografering men ligger under punktet Bildebehandling. I stedet er det direkte knapper til blits og forhåndsvisning, som man ikke har så mye bruk for. Det er likevel en direkte knapp til eksponeringskompensasjon. Noe annet som ødelegger er at det meste må stilles inn ved hjelp av små knapper. Man kan likevel bruke den spesielle bevegelsesstyringen der man stiller inn utvalgte funksjoner ved å tilte kameraet, men det er litt vanskelig. På store undervannshus har de viktigste funksjonene et innstillingshjul som gjør det lettere og mer nøyaktig å endre innstilling under vannet.

Batteriholdbarheten oppgis til 250 bilder per oppladning. Det stemmer og gjør et ekstra EN-EL20-batteri til en god investering dersom man fotograferer mye og tar mange videoopptak i løpet av en dag.

Nikon 1 er et system som særlig henvender seg til hobbyfotografen, men fotoentusiasten kan også få mye ut av kameraet. Det kan fotograferes i jpeg og raw, og det er mulig å stille inn skarphet, kontrast og fargemetning i menyen så resultatet blir godt. I standardoppsettet blir bildene ganske kjedelige. ISO-området går fra 160-6400, og bildestøy er under god kontroll. Man finner likevel andre kompaktkameraer som er like gode på dette punktet. Ellers er bildekvaliteten generelt en klasse bedre. Detaljgjengivelsen er fin, og den støttes opp av et godt kitobjektiv 29-74 mm. På grunn av lysets brytning under vann tilsvarer det her omtrent 40-90 mm. Vi håper Nikon snart får utviklet systemet med en vidvinkel. Med den kan man komme tett på motivet og likevel få alt med på bildet. På den måten kommer det minimalt med urenheter i vannet mellom motiv og kamera, til fordel for bildets skarphet.

Ingen reell konkurranse

Er du ute etter et kamera som kan tåle en regndag på ferien, kan du få bedre bildekvalitet og brukervennlighet for pengene andre steder. Som ditt nye undervanns- og actionkamera gir AW1 greie resultater. I sammenligningen med Canon og Olympus bør du være oppmerksom på at de er billige kompaktkameraer, og at de er vurdert på nettopp den bakgrunnen. Det er de nærmeste konkurrentene, men dypest sett er undervannskameraet Nikon 1 AW1 med utskiftbart objektiv helt unikt.

Konklusjon

Det er en god idé å lage et undervannskamera i Nikon 1-serien, og når systemet utvikles med en vidvinkel og et makroobjektiv kan Nikon virkelig gjøre avstand til kompaktkameraene. Vi gleder oss også til et mer avansert kamerahus med uttak til undervannsblits og enklere betjening. Har du behov for et robust kamera til seil- eller skituren, er Nikon 1 AW1 det beste tilbudet akkurat nå for tiden.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
14,2
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
60
Maks ISO
6400