Nikon 1 J2

Automatikken er særdeles sikker. Eksponering treffes usedvanlig godt, og fargegjengivelsen er nydelig. Korn begynner først å sjenere på ISO 3200.

#Kamera #Nikon
8.2

Nikon tok et par vanskelige beslutninger da de planla 1-systemet. CX-sensoren er betraktelig mindre enn konkurrentenes, og tilsvarende gir den lave oppløsningen på 10,0 megapiksler testens dårligste detaljgjengivelse. Det gjør kameraet lett å kritisere, men det er også grunn til å spørre seg selv om man overhodet har bruk for de siste detaljene. Er svaret nei, har Nikon testens billigste kamera, og vel så viktig betyr den lille sensoren at objektivene også kan gjøres små. Det objektivet som tilsvarer en tele på 70-300 mm, er f.eks. mer enn to cm kortere enn til det tilsvarende Olympus-objektivet. I tillegg er det lettere. Design spiller en stor rolle i kameraet, og det har gått ut over ergonomien. Man har ikke noe godt grep om det glatte kameraet. Så skal man velge Nikon 1 V2 i stedet, som både har grep og søker. Det har dessuten en oppløsning på 14,2 megapiksler, men koster 2500 kroner ekstra. Selv om J2 er lite, er det en fordel at det er innebygd blits. Den lyser opp bildeflaten helt jevnt. Menysystemet er enkelt, tydelig og lett å arbeide med. Objektivene tar minimalt med plass når kameraet ikke er i bruk.

Sikker eksponering

Automatikken er særdeles sikker. Eksponering treffes usedvanlig godt, og fargegjengivelsen er nydelig. Korn begynner først å sjenere på ISO 3200. Kameraets autofokus er oftest nøyaktig og rask, men den lar også litt for mange uskarpe bilder slippe igjennom. Det medfølgende objektivet på 10-30 mm fortegner en del, og det er dessverre ikke mulig å innstille kameraet til at kompensere for det under fotografering. Detaljgjengivelsen er testens svakeste, men ubeskårne bilder tåler å bli skrevet ut i A4. Kitobjektivet har ikke motorzoom, og det er derfor vanskelig å zoome helt jevnt ved videoopptak. Full HD-video tas for øvrig opp i en utmerket kvalitet. Den innebygde mikrofonen er litt vindfølsom, og ekstern mikrofon kan dessverre ikke kobles til. Nikon 1 J2 fås i fargene svart, hvit, sølv, rød, oransje og rosa. Objektivene har en matchende farge.

Konklusjon

Nikon ligger sist med sensorstørrelse og antall piksler, men leverer allikevel en imponerende bildekvalitet. Detaljgjengivelsen kunne vært bedre.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
10
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
6400