Nikon 1 J3

J3 er nyeste modell i Nikons 1-serie. Det er et actionkamera som tar 15 bilder i sekundet og har et av markedets raskeste autofokussystemer. Brukervennligheten er derimot ikke på topp.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
8.2

Nikon har opplevd en solid medvind blant forbrukerne med sin 1-serie, der særlig den første modellen Nikon 1 J1 fra 2011 har solgt som varmt hvetebrød blant fotofolket i Europa. Nikon hviler på ingen måte på laurbærene, og bare syv måneder etter at de lanserte J2, kommer nå J3. I forhold til J2 er oppløsningen hos J3 økt fra 10,1 til 14,2 megapiksler, og på mange måter minner J3 mer om storebroren V2, men uten dennes elektroniske søker og mer kantete kamerahus. J3 har en strømlinjeformet design, der særlig modellen i børstet aluminium er innbydende. Som på de andre kameraene i 1-serien har J3 også en cmos-sensor i CX-format, og her er brennviddeforlengelsen på 2,7x.

Knipser i høyt tempo

Bildesensoren måler 13,2 x 8,8 mm, og den er derfor rundt fire ganger så stor som de sensorene som sitter i vanlige kompaktkameraer. Til sammenligning har f.eks. Four Thirds-kameraene en bildesensor som er dobbelt så stor som J3, og bildestøy kan dessverre anes allerede ved ISO 200 hos den nye modellen.
J3 bygger trofast videre på 1-seriens styrke for action. Kameraet kan ta 15 bilder i sekundet med i alt 22 bilder på rad, og her kan man også benytte seg av den kontinuerlige autofokusen. Det er glimrende, og betyr at man kan fange nesten alle trinn i en bevegelse hvor det er fart og action involvert.
Kameraets hybride autofokus er ganske unik for 1-serien, da den både benytter fasedekterende og kontrastbasert autofokus. J3 har 135 fokuspunkter som kan velges manuelt, men kameraet bestemmer selv når det skifter mellom de to fokussystemene. Fasedekterende fokusering brukes til motiver med massevis av lys, mens den kontrastbaserte autofokusen tar over i svakt lys.
Autofokus er rask og effektiv i dagslys, men også i svak belysning støtter den fornuftig opp. Man kan til og med presse kameraet til å ta hele 60 bilder i sekundet, men her er det likevel ikke mulig å bruke den kontinuerlige autofokusen. Enda en fordel for actionfotografen er programmet Smart-bildevelger, hvor kameraet tar 20 bilder ved ett enkelt trykk på utløserknappen og deretter bare lagrer de fem skarpeste og best komponerte bildene.

Flott kontrast

Generelt er bildekvaliteten fornuftig, fargegjengivelsen er forsiktig, mens kontrasten er flott under alle lysforhold, takket være Nikons velfungerende D-lighting. Når man tar det kompakte og sammenbrettbare kit-objektivet i betraktning, er vi også ganske imponerte over skarpheten, mens vi på den annen side vil foreslå at man slår av kameraets støyreduksjon hvis man bruker ISO 1600 og ISO 3200, da støyreduksjonen her visker ut skarphet og bildedetaljer.
J3 har få snarveisknapper, og man blir ikke akkurat oppfordret til å gå på en nysgjerrig oppdagelsesferd i menyen. J3 er faktisk et kamera som lettere arrogant vender ryggen til en erfaren fotoentusiast. Hverken P, S, A eller det manuelle programmet har fått plass på programhjulet, selv om hjulet på ingen måte er fullt av funksjoner. Derfor må man i menyen for å finne de halv- og helautomatiske programmene, og det er også her man etter mye leting finner ISO-innstillingen. Det er ganske uforståelig at Nikon, som i tiår har hjulpet bransjens mest krevende fotoentusiaster og profesjonelle foto-
grafer, har valgt et brukersnitt som er så rotete og ulogisk oppbygd.
Nikon skal ha skryt for samspillet mellom video og bilder. Her kan man ta opp video i Full HD i en oppløsning på 1920 x 1080 piksler med 30 bilder i sekundet og ta bilder samtidig, uten å avbryte videoopptaket. Man kan også gjøre videoopptak som er velegnet til slowmotion-visning med 400 bilder i sekundet i en oppløsning på 640 x 240 piksler.
Et annet sted hvor Nikon forstår seg på å gi god støtte er når det gjelder utvalget av objektiver til 1-systemet. Her er det i dag et bredt sortiment, som dekker vidvinkel og tele.

Conclusion

Med 15 bilder i sekundet, 135 autofokuspunkter og en hardtarbeidende hybrid autofokus er J3 et raskt systemkamera som gir full støtte når det skal knipses fart og action. Bildekvaliteten er fornuftig med klare farger og en godt balansert kontrast. Det er likevel ikke brukervennlig at man må i menyen for å velge enkle programmer og funksjoner.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
14,2
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
15
Maks ISO
6400