Nikon D5

Like sikkert som det er OL hvert fjerde år, er Canon og Nikon klare med nye flaggskip i helt ferske utgaver. Denne gangen kommer Nikon først på banen med D5.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
9.0

Nikon D5 gir en usvikelig trygghet når du skal ut på opptak. Uansett hva som skjer er du klar for oppgaven. D5 er forbedret på samtlige punkter som virkelig betyr noe for presse-, action- og naturfotografene, som også er kameraets kjernebrukere. Oppløsningen på 20,7 megapiksler er økt med 31 prosent i forhold til D4, og det er flott – ikke minst i situasjoner der du er tvunget til å beskjære en eksponering. Serieopptak tas nå med 12 bilder i sekundet med autofokus og 14 bilder pr. sekund med speilet oppe. Til action er det gull verdt og mangedobler sjansene dine for et blinkskudd. ISO-hastigheten går til 102 400, men kan heves til astronomiske 3 280 000. På ISO 102 400 blir bildene overraskende gode, men på høyere verdier blir de kornete, uansett om du velger kameraets jpeg-filer, eller du selv raw-konverterer. De tre høyeste verdiene kan brukes i nødstilfeller. Man kan filme i opp til 29 minutter i 4K, og batteriet klarer hele 3780 eksponeringer. Autofokusen byr på 153 fokuspunkter, som for første gang styres av en separat prosessor. Akkurat som hos Canon må det jobbes flittig med å stille inn autofokusens søkefelt, plassering, ansiktsgjenkjenning med mer, men gjør man det får man ganske enkelt uovertruffen autofokus. Eksponering og fargegjengivelse er meget fin med D5, mens kameraet selvsagt fortsatt ikke kan konkurrere med D810 på detaljgjengivelse. Bilde-
kvaliteten er virkelig god, ikke minst for et så ekstremt kamera. Oppløsningen er ikke så høy, men for presse- og naturfotografer er det heller hastighet
og robusthet enn oppløsning det handler om.

Nikons profesjonelle kameraer er annerledes bygd opp end entusiastkameraene. De har f.eks. knapper i stedet for innstillingshjul på programmene, antageligvis da det kan tettes bedre. Nye brukere venner seg fort til det, og kommer du fra D3 eller D4, vil du umiddelbart føle deg hjemme, selv om det er skjedd mindre ommøbleringer av blant annet ISO-knappen.
Den nye lcd-skjermen på 3,2 tommer er blitt berøringsfølsom. Du kan utnytte det når du spiller av bilder og plasserer fokuspunktet ved live-view-fotografering, men du kan merkelig nok ikke styre menyen på denne måten. Men det er virkelig bra at Nikon har tatt dette skrittet. D5 er i det hele tatt ytterst velavbalansert, ikke minst hvis du bruker det sammen med objektiver som AF-S 24-70mm F2.8.
Kameraet tar for første gang utelukkende XQD-kort i stedet for CF. Et kort på 32 gigabyte koster 1895 kroner, men det overfører med 400 megabytes i sekundet. Det betyr i praksis, at du kan knipse lange og lynraske bildeserier – også i raw. På bestilling kan man også velge at kameraet skal leveres til CF-kort i stedet for XQD.

Tross prisen har D5 verken innebygd gps eller wi-fi. Det kan kjøpes som tilbehør til henholdsvis 2495 og 7990 kroner. Vi har spurt Nikon hvorfor. Svaret var at hvis disse funksjonene legges innenfor kameraets magnesiumhus, blir sender- og mottakerforholdene ikke gode nok. Den eksterne wi-fi-enheten, WT-6, gir til gjengjeld en rekkevidde på opp til 200 meter, der et vanlig kamera med innbygd wi-fi takler ti meter med litt flaks. Ulempen er at de eksterne enhetene, ikke minst gps-enheten med sin kabel, gør kameraet sårbart og uhåndterlig. Vi kunne godt tenkt oss at wi-fi og gps ble integrert, slik at bare antennene ble montert utenfor magnesium-husets trygge ramme.
Hva er det beste man kan si om D5? Det er nok at i de ukene, vi hadde kameraet til test, brukte vi det til alt. Det vanlige utstyret ble stående i skapet. Det var D5, som ble med ut, og det løste alle realistiske oppgaver optimalt.

Conclusion

Det er nærmest ingenting du ikke kan fotografere med Nikon-systemets nye flaggskip. Bildekvaliteten er virkelig god. Video i 4K er et ekstra pluss.
Ikke den høyeste oppløsningen. Imponerende lysstyrke, men de høyeste ISO-tallene er ganske så kornete. Kameraet har ikke innebygd wi-fi.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
20,4
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
14
Maks ISO
3.280.000