Nikon D500

Det er over fem år siden Nikon sist lanserte et profesjonelt APS-C-kamera. Nå er avløseren for D300S endelig her – og for et kamera. Men prisen er høy.

#Kamera #Nikon
9.0

Nikon D500 får på forunderlig vis Nikons andre DX-speilreflekskameraer til å virke små og spinkle. Da vi f.eks. knipset actionbilder ved havet hadde vi et merkbart bedre grep på det, og med sin flottere finish, som nå er ruere, utstråler det autoritet. Knappene er plassert som på toppmodellene D810 og D5. Det er også overraskene at D500 ikke er mye større enn D7200 og bare veier 90 gram mer. Til gjengjeld har den nye storebroren en fleksibel skjerm, programmérbare knapper og en praktisk styrespak på baksiden. Med den kan man styre fokuspunktet, og den kan også programmeres til å styre menyen. Søkerbildet er større enn på selv D7200, noe som er veldig bra. Man får også mer informasjon under søkerbildet, som f.eks. det valgte lysmålermønsteret. Kameraet har 153 fokuspunkter, eller nøyaktig tre ganger så mange som D7200. De ligger i et bredt belte på midten av skjermen og går helt ut til bildekantene. Vi brukte i stor grad en gruppe fokuspunkter som vi flyttet rundt med styrespaken. Den teknikken virker perfekt. Den kontinuerlige autofokusen har heller ingen problemer med å følge motivet selv om kameraet raser av sted med ti bilder i sekundet. Hastigheten holder seg også oppe med raw hvis du stikker et XQD-kort i plass 1. Kortleserplass 2 tar SD-kort. Bildekvaliteten er virkelig god, men kameraet har da også samme prosessor som toppmodellen D5. Bildekvaliteten ligger overraskende tett opp mot D7200 med i praksis samme detaljgjengivelse. På høy ISO i svakt lys klarer D500 seg derimot synlig bedre enn lillebror. Bildene fortsatt brukbare på ISO 102 400 selv om de er kornete.

De aller høyeste ISO-innstillingene opp til ISO 1 640 000 er kun brukbare i nødstilfeller, men alt i alt er D500 et opplagt valg for sport, action, fotografering av dyr og motiver i svakt lys.
Kameraet leverer en anelse varmere farger i vanlig dagslys på lav ISO enn D7200. D500 krever mer jobb med eksponeringskompensasjonen. Til gjengjeld har det den nye hvitbalanseinnstillingen Auto 0, som sikrer at hvitt gjengis hvitt og ikke beige under kunstlys, og det er en stor fordel. Hvis du vil bevare de varme fargene kan du velge Auto 1 eller Auto 2.
En vesentlig grunn til å velge Nikon D500 er lcd-skjermen, som med sin oppløsning på 2,4 millioner punkter viser bildet skarpt og betydelig bedre enn skjermene på D7200 og D750 med den halve oppløsningen. Dessuten kan den vippes 180 grader, noe som gjør det enklere f.eks. å knipse makro. Skjermen viser lys og farger presist. Den er berøringsfølsom, men likevel kan denne funksjonen dessverre bare brukes til å fokusere og utløse kameraet ved live-view eller bla i bildene ved avspilling. Man kan ikke velge funksjoner i menyen på skjermen. Video kan tas opp i 4K-oppløsning med opp til 30 bilder pr. sekund. Det er kontakter til mikrofon og hodetelefon, men det er fortsatt ikke mulig å velge kontinuerlig autofokus under videoopptak.
Som det profesjonelle kameraet D500 er, er det robust konstruert med mye værforsegling. Selve kamerahuset er laget av en magnesiumlegering, og det er forsterket med karbonfiber. I motsetning til forgjengeren D300S har det ikke innebygd blits. Det har heller ikke gps . Men via wi-fi eller Bluetooth er det adgang til appen Smartbridge, som dels kan overføre bilder til smarttelefon eller nettbrett trådløst, og som dels kan forsyne dem med gps-data. Mens vi testet var den fortsatt ikke tilgjengelig for iOS, og til Android var installasjonen verken intuitiv eller veldokumentert. Det endrer imidlertid ikke på inntrykket av at Nikon D500 er et formidabelt DX-kamera – Nikons betegnelse for speilreflekskameraer med APS-C-sensor. Prisen er imidlertid svært høy for et APS-C-kamera.

Konklusjon

Med kameraets lysfølsomhet, hastighet og avanserte autofokus er dette kameraet Nikons hittil beste DX-speilreflekskamera.
Bildekvaliteten er glimrende og fremragende på høy ISO. Vi hadde imidlertid forventet større forskjell mellom D500 og det halvparten så dyre D7200.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
20,7
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
10
Maks ISO
1640000