Olympus OM-D E-M5 MARK II

Mark II kan høres ut som et oppgradert E-M5, men det er snakk om et helt nytt kamera, som faktisk er det beste digitalkameraet Olympus noen gang har laget.

av Utstyrsguiden #Kamera #Olympus
9.1

Bildebrikken på det nye kameraet fra Olympus er på 15,9 megapiksler, men E-M5 Mark II har et smart triks i ermet, slik at du kan få frem enda flere detaljer fra det spennende kameraet. Med en spesiell innstilling viser et ikon på skjermen når kameraet er rolig nok, og da kan det lydløst og lynraskt ta åtte bilder der sensoren forskyves mikroskopisk mellom hvert bilde. Etter dette går det 3,5 sekunder der bildene automatisk samles, og deretter har du et bilde på 39,9 megapiksler med en detaljgrad som overgår samtlige andre kameraer på markedet. Bildekvaliteten er i praksis marginalt bedre enn selveste pikselkongen Nikon D810, som har 36,2 megapiksler. Sensorforskyvning, som Hasselblad har brukt i noen år, gir lille Olympus et betydelig forsprang til konkurrentene. En bør likevel være oppmerksom på at teknikken ikke fungerer til motiver i bevegelse, da åtte bilder settes sammen til ett. Kameraet bør dessuten stå på et stativ eller hvile på et stabilt underlag. Du kan inntil videre heller ikke fotografere i raw-format med denne teknikken.
I praksis er det fint at du den ene dagen kan fotografere familie, venner og ferie med de 15,9 megapikslene som er rikelig til det, og neste dag kan knipse seriøse bilder av landskap og arkitektur i en kvalitet som ingen andre kan tilsvare. Dessuten har kameraet en glimrende HDR-funksjon som også krever stativ. Alt i alt er E-M5 II et kamera som virkelig gir deg store bildemuligheter i hendene og samtidig er det så lite og lett at du ikke fristes til å la det bli liggende igjen hjemme.

I bruk er kameraet en blanding av bra og dårlig, men mest av det gode. Skjermen på 3,0 tommer kan vippes og vris i alle retninger, og både den og søkeren viser lys, kontrast og farge slik det blir på bildet.
Det er mange programmérbare knapper og to velfungerende innstillingshjul, som har forskjellige funksjoner, alt etter om du skyver en arm bak på kameraet til posisjon 1 eller 2. Det må man venne seg til, men da fungerer det også fint.
Menysystemet virker, men er slett ikke så oversiktelig som hos Canon og Nikon. Har man store hender, er kameraet for lite, og ting sitter litt for tett. Olympus er tilsynelatende selv klar over det, for de tilbyr hele tre forskjellige håndgrep som forstørrer kameraet, som tilbehør, bl.a. batterigrepet HLD-8.
Det står på Olympus’ hjemmeside at kameraet har innebygd blits. Det er feil. Det følger med en liten FL-LM3 med ledetall 13. Skal du allikevel ha trøbbelet med en løs blits, så kjøp en ordentlig, og klar deg ellers med høy ISO, noe kameraet gjør godt. Sleng uansett ikke vekk FL-LM3, for den kan trådløst fjernstyre opptil fire løse Olympus blitser.
E-M5 Mark II har en glimrende autofokus, som bare i de mest ekstreme situasjoner, som kjappe bevegelser frem mot kameraet med lange teler, ikke helt matcher tradisjonelle speilreflekskameraer i hastighet og presisjon.
Mark II er ikke bare et faceliftet E-M5. Vi nøler ikke med å kalle det et helt nytt kamera, og det beste digitale Olympus-kamera noensinne. Det hører også til blant de aller beste i sin prisklasse akkurat nå. Det gjør det ikke lettere for Olympus å selge det dyre E-M1, og man kan lure på hvorfor det ikke ble toppmodellen som fikk den geniale nye teknologien som booster oppløsningen til 39,9 megapiksler. Men kanskje Olympus har mer i ermet?

Conclusion

Et fantastisk kamera som kan knipse fest, familie og ferie den ene dagen og fotografere landskap med en ekstremt fin detaljgjengivelse den neste. Ergonomien er god dersom du har små hender. Kameraet er for lite til store, norske menn. Kjøper du et ekstra batterigrep hjelper det en smule.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
39,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
25 600