Olympus OM-D E-M5

Hva angår bildestøy, ligger Olympus pent i midten uten å falle gjennom. Det er godt gjort, da OM-D sammen med G6 har testens minste piksler.

av Utstyrsguiden #Kamera #Olympus
8.4

Designen legger seg i beste retrostil opp mot Olympus’ legendariske OM-kameraer fra 80-tallet, og med betjeningshjul og knapper er OM-D enklere og raskere å innstille enn firmaets billigere systemkameraer. Dessuten har det en innebygd, elektronisk søker. OM-D selges de fleste steder kun med den nye zoomoptikken på 12-50 mm. Den kan som testens eneste endre brennvidden elektronisk via en motor, og det gir jevnere zoombevegelser under videoopptak. Til fotografering kan man imidlertid innstille brennvidden manuelt, noe som er raskere og mer presist enn andre løsninger. Dessverre føles objektivet ganske stort på det lille kameraet. Autofokus er grei nok for et systemkamera, men den har ikke den sikkerheten og hastigheten man får med de større kameraenes fasedetekterende autofokus, og spesielt ved kontinuerlig fokusering er den litt for upålitelig. Til gjengjeld er eksponeringskompensasjonen som sitter i en ring under utløserknappen meget velfungerende. Det ses ikke umiddelbart på bildet av kameraet, men OM-D er markant mindre og lettere enn testens speilreflekskameraer. Skjermen kan trekkes ut og vippes fra 30 grader ned til 90 grader opp, noe som gjør det enkelt å fotografere i uvanlige vinkler. Kamerahuset er tettet mot støv og fukt. De kompakte målene skyldes delvis at kameraets lille blits, som er halvparten så lyssterk som testens beste, følger med som løst tilbehør. Det er upraktisk og trekker ned. Også batteriet er lite, og det har av samme grunn testens svakeste holdbarhet.

Matcher de større sensorene

Tross den mindre Micro Four Thirds-sensoren spiller OM-D imponerende godt opp med de større APS-C-kameraene, og i praksis må man opp i ganske store utskrifter for å se kvalitetsforskjellen. Med generelt fin eksponering og gode farger ligger OM-D solid an i forhold til bildekvalitet. Her er det kun en forholdsvis beskjeden detaljgjengivelse som trekker ned. Kameraets bildedannelse er riktig god, for vi kunne med mye jobb få frem flere detaljer fra raw-filene enn det vi fikk med jpeg. Hva angår bildestøy, ligger Olympus pent i midten uten å falle gjennom. Det er godt gjort, da OM-D sammen med G6 har testens minste piksler. Prisen er imidlertid litt høy. Kameraet burde være rundt 1000 kroner billigere.

Conclusion

E-M5 scorer pent på bildekvalitet, hvor detajlene imidlertid trekker litt ned. Det er ikke det raskeste, men til gjengjeld kompakt og lekkert.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
9
Maks ISO
25600