Olympus PEN Mini E-PM2

Åtte bilder i sekundet og en rask og presis autofokus betyr at Olympus PEN Mini E-PM2 fint kan fryse action i det helt rette øyeblikket.

#Kamera #Olympus
8.4

Kameraet har, i motetsning til de mere potente – og dyrere – modellene i OM-D-serien, ikke noen søker. Man kan imidlertid investere i en ekstern elektronisk søker til å sette i blitsskoen, men man må huske på at man da ikke kan bruke den medfølgende lille eksterne blitsen. Den berøringsfølsomme skjermen byr på en intuitiv meny samtidig som man lynraskt får tilgang til de viktigste funksjonene via OK-knappen. Skjermen på 3,0 tommer er en tanke mørk, og dessverre er den heller ikke fleksibel. Ergonomisk overrasker kameraet til gjengjeld på en positiv måte, da et fingergrep både foran og bak på kameraet sørger for at det ligger fint mellom hendene.

Nyter ekstra godt av raw

Det medfølgende kitobjektivet 14-42mm F3.5-5.6 dekker området 28-84 mm og kan klappes sammen så det tar mindre plass i fotovesken. Objektivet tegner skarpt, og både vignetteringen og fortegningen er minimal. Skarpheten er ganske voldsom fordi kameraets bildedannelse går hardt til verks. Til svart-hvite bilder får man frem svært mange flotte strukturer i bildene, mens ulempen er at selv de minste urenheter trer for tydelig frem i fargebilder. Også fargemetningen er ganske voldsom, spesielt i de gule og røde nyansene, så Olympus E-PM2 er et kamera hvor det virkelig gir mening å knipse i raw, da man her lett kan dempe de små bildeskavankene. En effektiv støyreduksjon er med på å sikre at støyen først blir stygg fra ISO 6400. Kontrasten er derimot litt for kraftig, noe som spesielt er tydelig i motlys, hvor kameraet undereksponerer opp til en halv blender. Video tas i Full HD med 30 bilder i sekundet, og lyden er i stereo, men den er litt skingrende. Det er noe som kan unngås hvis man setter en ekstern stereomikrofon på kameraet. Det oppladbare batteriet skulle kunne klare 360 bilder, men ute i felten kom vi ikke over 280 bilder. Nybegynneren vil finne fin inspirasjon i programmet iAuto, hvor kameraet sørger for at innstillingene optimeres i forhold til det motivet man står overfor.
Om man holder øynene åpne kan man være heldig og finne et riktig godt tilbud på E-PM2, da kameraet er på vei til å bli faset ut.

Konklusjon

Ergonomien er forbausende god, bildestøyen er stort sett fraværende opp til ISO 6400, men skarphet og fargemetning er litt voldsom på jpeg.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Maks ISO
25 600