Olympus Stylus 1s

Stylus 1s ligner til forveksling Olympus’ system-kameraer i OM-D-serien, men er et kompaktkamera. Det har kraftig zoom, bra søker og skjerm til en fin pris.

av Utstyrsguiden #Kamera #Olympus
8.8

Olympus Stylus 1s er utstyrt med en bakbelyst cmos-sensor på 41 mm2, noe som er større enn normalt for et kompaktkamera, som typisk har en størrelse på 28 mm2. Kameraet har et zoomobjektiv på 28-300 mm med blender F2.8 hele veien med optisk bildestabilisering. Det er et smart innebygd objektivdeksel som bidrar til å holde frontlinsen ren. Kameraet har en elektronisk søker med 1,4 mill. punkter som viser bildet akkurat slik det blir, samt en berøringsfølsom skjerm som er fleksibel. Den gjengir lys og farger presist, så du kan vurdere om kamerainnstillingene er i orden før du tar bildet. På linje med designen er hjul og knapper plassert nesten som på OM-D-kameraene, så en rutinert fotograf vil raskt finne seg til rette med 1s, som også har glimrende reaksjonstider. Eksponeringsautomatikken er særdeles presis så det må sjelden kompenseres, noe som uansett er enkelt å utføre. Dessuten er fargene meget tiltalende – også i skygge og overskyet vær. ISO er anvendelig opp til 6400. Kameraets akilleshæl er imidlertid detaljgjengivelsen. Den er ikke dårlig. Du kan kjøre ut akseptable A4-utskrifter, men den lave oppløsningen på 11,7 megapiksler sammen med en hard jpeg-komprimering setter grenser for detaljgraden. Stylus 1s kan ta bilder i raw, så det vil vi an befale for å få flere detaljer. Finish og ergonomi er absolutt godkjent. Vi ville gjerne ha sett flere nye funksjoner og forbedringer i forhold til forgjengeren Stylus 1.

Stylus 1 imponerte oss da vi testet det i Digital FOTO nr. 6/2014, hvor det fikk karakteren 9,0. Det gjør ikke 1s i samme grad, da konkurrentene nå har blitt bedre mens Olympus har stått forholdsvis stille med Stylus 1s. Derfor får kameraet en lavere karakter enn forgjengeren. Stylus 1s skiller seg i praksis kun fra forgjengeren ved å ha bedre autofokus med 35 fokuspunkter i stedet for 25 samt fokusering med fingeren på skjermen. Dessuten har det fått et nytt batteri som har økt antall bilder per oppladning en smule, nemlig fra 410 til 450. Vi liker kameraet, men Olympus burde ha oppgradert sensor og bildeprosessor, når man nå uansett hadde Stylus 1 under lupen i utviklingsavdelingen.
Det er flere egne designfunksjoner. For det første kan det spesielle objektivdekslet skrus av hvis du ikke bryr deg om designen med lameller som skyves til side når objektivet kjører frem, og for det andre har det en lekker metallring rundt objektivet. Hybridkontrollringen som Olympus kaller den, er programmert til forskjellige funksjoner. Knipser du på programmet P, endrer den forholdet mellom tid og blender. Knipser du på A eller S, skifter den henholdsvis blender- og lukkertidsinnstillingen. Har du valgt Olympus’ glimrende art-filtre, skifter du filter bare ved å dreie på ringen. Stylus 1s er, som sagt, kun en forsiktig facelift av Stylus 1. Det er en tendens nå om dagen at kameraprodusenter gjør marginale forbedringer på en få år gammel modell, pakker den inn som en ny modell og benytter anledningen til å gi prisen en skikkelig dytt oppover. Det har Olympus heldigvis latt være. Man har bare lagr på noen få hundre kroner på prisen i forhold til gateprisen på 1-eren, og 1s slippes til en lavere pris enn det 1-eren kostet når den kom.

Conclusion

Stylus 1s er, som sin forgjenger, en fornøyelse å bruke. Det er lett å innstille, og du kan stole på det skjermen og søkeren viser.
En oppløsning på 11,7 megapiksler og en ganske hard jpeg-komprimering gjør detaljgjengivelsen til kameraets akilleshæl.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
11,8
Brennviddeforl./optisk zoom
10,7
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
7
Maks ISO
12800