Panasonic Lumix DMC-GX7

Panasonics splitter nye toppmodell er det hittil beste Four Thirds-kameraet, og et opplagt valg for entusiasten som vil ha et lett og diskret kvalitetskamera med et bredt utvalg av objektiver.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.9

De fem punktene som karakteriserer et godt kamera til profesjonelle og entusiaster, er at
bildekvaliteten er i orden, at det jobber raskt og presist, at det er kjapt å endre de mest brukte innstillingene, og at kameraet er robust. Siste punkt er at det kan bygges ut med alt det tilbehøret man trenger. DMC-GX7 kan sette en hake ved alle disse punktene.
Hva angår det første punktet, er bildekvaliteten den hittil beste vi har sett fra et Micro Four Thirds-kamera. Skarphetsinntrykket er fremragende takket være blant annet gode objektiver. Kameraets fargegjengivelse er fin og kan trimmes ned i minste detalj. Som på andre kameraer kan man justere fargemetningen, men her er det også lett å finjustere samtlige hvitbalanseinnstillinger så de matcher det man liker. Man kan dessuten fotografere både i jpeg og raw hver for seg eller samtidig. Vignettering og fortegning korrigeres automatisk på alle Micro Four Thirds-kameraer og er dermed ikke noe problem. Det som imidlertid virkelig imponerte oss, var kameraets evne til å håndtere motlys og store kontraster. Her er kameraet i absolutt toppklasse, også hvis man sammenligner med profesjonelle speilreflekskameraer.
Det samme gjør seg gjeldende med fargestøy, hvor Lumix DMC-GX7 i våre målinger spilte opp med selveste Nikon D800. Kun når det gjelder detaljgjengivelse, lyktes det ikke Panasonic med sin lavere oppløsning og mindre sensor å matche Sony Alpha NEX-7, som har APS-C-sensor og 24,0 megapiksler. Sonys toppmodell er fremdeles uovertruffen, og da den også har vært på markedet i to og et halvt år, har gateprisen i dag lagt seg 1000 kroner under GX7.

Raskt å stille inn

Kameraet jobber raskt og presist. Autofokus treffer raskt akkurat der den skal, og av samme grunn er det blant annet nærmest ingen forsinkelse på utløserknappen. Lcd-skjermen er skarp og tydelig, og det samme gjelder den elektroniske søkeren. Som markedets eneste kan den vippe 90 grader rett opp. Det er nyttig. Kameraet har tilbehørssko og dessuten en innebygd pop opp-blits, som i en kjapp vending kan
brukes til f.eks. oppbløting av skygger.
Kameraet er dessuten enkelt å stille inn. Alle sentrale funksjoner har sin egen knapp, og det er hele fire programmérbare funksjonsknapper. All automatikk virker fint. Man kunne imidlertid ønsket at panoramaprogrammet også fungerte i høydeformat, samt når man peker kameraet litt oppover eller nedover.
Det er tre brukerprogrammerbare innstillinger, så man kan forberede seg på f.eks. forskjellige lysforhold. Kameraet har også en glimrende berøringsfølsom skjerm og innebygd wi-fi. Det betyr at man raskt kan overføre bilder til smarttelefonen trådløst, og at man også kan fjernstyre kameraet fra en smarttelefon eller et nettbrett. Det krever bare at man installerer en gratis app, som fås både til iOS og Android.
Når det handler om robusthet og tilbehør, etterlater GX7 et inntrykk av å kunne holde til det meste. Kameraet leveres dessuten med en motlysblender. Panasonic opplyser at batteriet kan holde til 320 bilder, noe som holder meget godt i praksis.

Allsidig kamerasystem

Lumix-systemet inneholder 15 glimrende objektiver, som dekker området fra fiskeøye til det som tilsvarer 600 mm. Dessuten tilbyr Panasonic, som markedets eneste, et objektiv spesielt til 3-d-fotografering. Samlet sett er Panasonics kamerasystem ett av markedets bredeste, og GX7 kan også bruke Olympus-objektiver. Panasonic har bildestabilisering i objektivet, mens det hos Olympus er i kamerahuset. Forgjengeren heter GX1, så hvorfor heter efterfølgeren nå GX7? Forklaringen er at GX-serien har kjørt parløp med Panasonics GF-serie, og her har man hatt GF1 til GF6. Derfor valgte Panasonic å hoppe frem til GX7. I tillegg, forklarer Panasonic, er GX7 et langt bedre kamera enn GX1.
Og det har de så absolutt helt rett i.

Conclusion

Panasonic Lumix DMC-GX7 er en fornøyelse å jobbe med og en mester i motlys. Bildekvaliteten er den beste vi har sett fra et Four Thirds-kamera, og kameraet støttes opp av en rekke glimrende objektiver. Kameraet er akkurat nå en av markedets mest spennende entusiastmodeller og er en klar utfordrer til alle andre kompakte systemkameraer. Ikke minst på grunn av sin elektroniske søker.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
15,8
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25.600