Pentax K-3

Pentax’ toppmodell er testens billigste kamera. Det er brukervennlig, godt forseglet og tar fine bilder. Støy ved høy ISO er likevel et problem.

#Kamera #Pentax
8.1

K-3 er Pentax’ toppmodell, og det har siden introduksjonen falt et par tusen kroner i pris. Dermed har det blitt veldig konkurransedyktig. For å finne ut av om det var så godt sikret som Pentax påstår, utsatte vi det for en kraftig regnbyger, og det gikk fint. Du bør likevel bruke et værbestandig WR-objektiv, men det er de to kitobjektivene også. Det dreier seg om det billige 18-55 mm med klassisk elmotor og det lydløse 18-135 mm. Vi har testet ut begge, og sistnevnte passer kameraet klart best. Men Pentax har fortsatt et par sterke kort i ermet. Først og fremst presenteres informasjonen på skjermen tydeligere enn på noe annet kamera, og snur du kameraet i høydeformat, snur skjermbildet seg automatisk. Også menyteksten er tydelig, og skriftstørrelsen kan fortsatt økes ytterligere.

Ingen low pass-filter

Dessuten har Pentax en smart funksjon til jpeg-fotograferinger. Har du tatt et bra bilde som krever omhyggelig bildebehandling, kan du trykke på en spesiell knapp. Nå lagres bildet i raw uansett hvordan kameraet er satt opp. K-3 har intet low pass-filter for å motvirke moiré. Pentax har i stedet valgt en teknologi der bildestabiliseringen gjør et mikrohopp. Funksjonen kan slås av og på. Vi kunne likevel ikke se noen forskjell i testbildene våre.
Autofokusen er god og nøyaktig, mens eksponeringen bør ha mer hjelp enn normalt for å ikke feileksponere bildet, og her er det ikke så bra at skjermen kan vise belysningen av et bilde, en halv blender feil. Detaljgjengivelsen er fin. Det samme gjelder fargegjengivelsen, som kan brukertilpasses.

Kameraet har en velfungerende korreksjon av objektivfeil, som vignettering og fargefeil. Pentax har alltid vært gode på HDR-automatikk, og K-3 har en av de beste på markedet, som kan håndtere kontraster i motivet på opp til ti blender. Det er raskt og effektivt, men ikke så bra som bildebehandling. Korn er grove på de høyeste verdiene, så vi vil ikke anbefale å bruke verdier over ISO 12 800. Bildekvaliteten ligger litt under full-frame og de beste APS-C-kameraene, men det skal sies at kameraet prismessig ligger merkbart under konkurrentenes toppmodeller.
Kameraet er ikke det beste valget for video, da bildekvaliteten er litt grov.

Konklusjon

Pentax’ toppmodell er testens billigste kamera. Det er brukervennlig, godt forseglet og tar fine bilder. Støy ved høy ISO er likevel et problem.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
24,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
8,3
Maks ISO
51 200