Pentax K-5 II

Det nye flaggskipet fra Pentax kan fokusere i svært svakt lys og har en sterk ergonomi og høy detaljgjengivelse. Men det er et par problemer å rette opp før det er en sikker vinner.

av Utstyrsguiden #Kamera #Pentax
8.8

Den nye toppmodellen fra Pentax har først og fremst fått forbedret autofokus i forhold til forgjengeren K-5. Autofokussystemet kan nå fungere i svært svakt lys helt ned til lysstyrken -3 EV, mens en konkurrent som f.eks. D7000 bare virker til -1 EV. K-5 II kan altså stille skarpt på noe som er to blendertrinn mørkere enn de fleste andre. Følgefokus er også forbedret. Vi opplevde at kameraet fokuserer fint selv i veldig svakt lys. Kontinuerlig autofokus arbeider raskt og kontant sammen med kitobjektivet på 18-55 mm, som likevel har en ganske støyende fokusmotor. Er budsjettet i orden, så overvei å kjøpe kameraet med f.eks. Pentax 17-40mm F4.0 med den lydløse og raskere SDM-fokusmotoren.

Glimrende detaljer

Kameraet er en fornøyelse å arbeide med. Ergonomien er god, knappene godt plassert, og det er innstillingshjul både foran og bak. Det er også et stort pluss at søkeren viser 100 prosent av motivet. Skjermoppløsningen er ikke i den absolutte toppen, men bilder og meny står flott fordi skjermens 921 000 punkter sitter tett uten synlige svarte mellomrom. Tall og bokstaver på skjermbilde og meny er noen av markedets største, og skriftstørrelsen kan til og med forstørres. Batteriholdbarheten er svært god.
Kameraet er fullt av fine og brukbare detaljer. Har du tatt et godt jpeg-bilde du egentlig heller ville ha tatt i raw, så trykker du bare på raw-knappen på siden av kameraet, og så blir bildet lagret i raw. Tar du bilder med en innebygd blits, så vil motlysblenderen hos de fleste konkurrenter skygge for den nederste delen av bildet. Bare ikke hos Pentax, for her kan et stykke av motlysblenderen skyves til side, og da er det ikke noe problem. Det er smart. I tillegg er det naturligvis et pluss at kameraet er tettet mot støv og fukt på hele 77 steder. En enkelt uforståelig detalj fant vi allikevel. Bruker man P-eksponeringsprogrammet, kan man forskyve blender og lukkertid til en innstilling som passer bedre til f.eks. den dybdeskarpheten man ønsker. Men når man så sjekker innstillingen, har kameraet skiftet til blenderprioritet. Og man kan ikke komme seg tilbake med mindre man vrir programhjulet vekk fra P og tilbake igjen.

Flott HDR med problemer

På K-5 kunne jpeg-komprimering velges i tre kvaliteter. Nå er det en fjerde premium-kvalitet, som gir en glimrende detaljgjengivelse. Farge-gjengivelsen er generelt svært god. Gråvær håndterer kameraet perfekt, mens blandingslys kan føre til altfor varme farger. ISO dekker normalt området fra 100 til 12 800, og bildene kan brukes selv på den høyeste innstillingen. Man kan også utvide området opp til ISO 51 200, men de høyeste ISO-verdiene blir voldsomt kornete. Eksponeringen er sikker, og kitobjektivet tegner knivskarpt i midten og godt i hjørnene. Fortegning og kromatisk aberrasjon kan reduseres automatisk i kameraet, noe som tar fire til fem sekunder etter hvert bilde. Det er svært lang tid i forhold til de fleste konkurrenter. Kontrast håndteres godt, og Pentax har en virkelig god HDR-automatikk som tar to til tre bilder ved forskjellige eksponeringer og smelter dem sammen til ett. Det kan bli svært flott, men motiver med mange detaljer fikk kameraet til å låse seg to ganger. Forhåpentlig blir den feilen rettet snarest med en ny fastvare.

Conclusion

Pentax lager noen av de kanskje mest undervurderte speilreflekskameraene i dag. K-5 II er et svært velfungerende kamera fullt av gjennomtenkte detaljer, og i tillegg leverer det en glimrende bildekvalitet, der særlig detaljgjengivelsen imponerer. Den største svakheten er et lite utvalg av gode objektiver samt tilbehør.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
7
Maks ISO
51200