Pentax K-500

Pentax K-500 egner seg godt til action, da det tar opptil seks bilder i sekundet. Kameraet støttes opp av en rask autofokus og en glimrende optisk søker, men det er litt støy ved lav ISO.

av Utstyrsguiden #Kamera #Pentax
8.4

Pentax K-500 ankommer butikkene samtidig med storebror K-50. De to kameraene har nes-ten helt like spesifikasjoner, der den store forskjellen er at K-500 ikke er værbestandig. K-500 henvender seg spesielt til de fotografene som gjerne vil prøve seg med et speilreflekskamera for første gang. Kameraet har 19 motivprogrammer, hvor spesielt det velfungerende HDR-programmet fortjener skryt. Ergonomisk ligger kameraet solid i hendene, og husets myke,
avrundede former gir det et moderne og inn-
bydende utseende. Fotografer som interesserer seg for actionbilder vil bli positivt overrasket over hvor raskt og nøyaktig autofokus reagerer. K-500 kan ta seks bilder i sekundet med maksimalt 30 bilder på rad ved jpeg-bilder, mens
antallet bilder på rad synker til åtte dersom du tar alle bildene dine i raw.
Under denne testen tok vi snaue 60 bilder av en gruppe gutter i full fart på en skatebane, og 95 prosent av bildene ble knivskarpe. Det er svært godt gjort av et kamera i denne prisklassen. K-500 har 11 autofokuspunkter, hvorav ni er av krysstypen, noe som er med på å forklare den raske og presise fokuseringen. K-500 er kompatibelt med alle Pentax’ K-objektiver, og kameraet har også innebygd bildestabilisering, så derfor jevnes bevegelser ut uansett hvilket objektiv man setter på K-500.

Fin søker

Modellen fra Pentax har en ganske fornuftig bildekvalitet med en fin fargedybde. Kontrasten blir likevel, særlig i motlys, en tanke for høy. Samtidig er det en tendens til at kameraet undereksponerer litt. Kitobjektivet med en brennvidde på 18-55 mm tegner fint skarpt i bildemidten, mens skarpheten blir svakere jo lenger ut i bildehjørnene man kommer. Detaljgjengivelsen er i tillegg noe mer ullen enn man ser hos f.eks. Canon EOS 100D. Et sted hvor K-500 virkelig briljerer i forhold til konkurrentene, er når det gjelder kameraets optiske søker. K-500 har en skarp og tydelig
optisk pentaprisme-søker i glass som gjengir motivet 100 prosent. Kameraets lcd-skjerm, som er på 3,0 tommer, fungerer fint og har en oppløsning på 921 000 punkter.
Trykker man på Info-knappen etter fotografering, får man tilgang til fem forskjellige visninger av bildene, så man får rike muligheter til å nærstudere alle bildenes Exif-data. Pentax har som alltid valgt det utbredte raw-formatet DNG, men ulikt flere andre kameraer har raw-filene en fargedybde på 12 bit i stedet for 14.
Produsentens legendariske raw-knapp er selvfølgelig blitt beholdt, noe som er en svært smart funksjon til å skifte mellom jpeg og raw, som vi fortsatt undrer oss over at konkurrentene ikke forlengst har notert seg og kopiert.
Kameraet gir muligheter for at man kan fotografere motiver med en ISO-verdi på opptil 51 200. Det er likevel ikke noe vi vil anbefale, da bilder tatt ved ISO 12 800 og høyere generelt skjemmes av kraftig fargestøy.
Videoopptak klarer kameraet i Full HD i opp-
løsningen 1920 x 1080 piksler med 30 bilder i sekundet. Lyden er likevel bare i mono og har en litt metallisk klang, men det er fint at man både kan innstille lukkertid og blender manuelt under opptak av videoklipp.

Flere typer batterier

K-500 er et større kamera enn f.eks. Canon EOS 100D og Nikons D3200. Til gjengjeld kan man enten bruke det medfølgende lithium–ionbatteriet eller fire AA-batterier hvis man kjøper en ekstern batteriholder. Med de fire AA-batteriene kan kameraet ta 710 bilder, men man må i praksis regne med å kunne ta maksimalt 350 bilder hvis man benytter seg av det medfølgende lithium-ionbatteriet.
Kameraets største konkurrent er paradoksalt nok storebroren K-50, som har den værbestandige fordelen, men som av samme grunn også er 1000 kroner dyrere. Er man typen som aldri kunne drømme om å ta på seg gummistøvlene og fotografere i regnvær, er K-500 så absolutt et kamera man bør se nærmere på.

Conclusion

K-500 er et glimrende actionkamera til den fotografen som for første gang vil stifte bekjentskap med et speilreflekskamera. Ergonomien er glimrende, autofokus lynrask, søkeren flott og bildekvaliteten fornuftig, med en godkjent skarphet og en utmerket fargegjemgivelse. Det ses likevel litt mer støy ved lav ISO enn hos konkurrentene, og til tider undereksponerer det også en tanke.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6
Maks ISO
51200