pentaxKP_01

Pentax KP

Det nye speilreflekskameraet fra Pentax kan håndtere ekstremt korte lukkertider og vanvittige ISO-verdier, men sistnevnte er verdt mer på papiret enn i praksis.

#Kamera #Pentax
7.9

Pentax KP er den nye toppmodellen i APS-C-kameraserien til Pentax. Både kameraet og de mange WR-objektivene til Pentax er grundig tettet. Det gjør KP interessant, ikke minst for naturfotografer. En vesentlig del av nyhetene ligger i designen. Nå kan man bytte ut det medfølgende lille håndgrepet med et mellomstort eller stort grep. Det liker vi. Vi foretrakk mellomstørrelsen. KP er det første APS-C-kameraet til Pentax med vippbar skjerm. Noe overraskende er skjermen på bare 3,0 tommer, mens lillebror Pentax K-3 II har 3,2 tommer. Skjermen er ikke berøringsfølsom.
Oppløsningen er på 24,1 megapiksler, og detaljgjengivelsen er utmerket, men ikke på nivå med de beste konkurrentene. Bildestøyen blir sjenerende fra ISO 25 600, og bildekvaliteten lider på ISO 51 200. På maksimale ISO 819 200, som imidlertid også er usedvanlig for klassen, er bildene ubrukelige. Fargemetningen og skarpheten er litt svak i standardinnstillingen, men det kan man justere i menyen. Alt i alt er bildekvaliteten på det jevne.
De bare 27 fokuspunktene ligger midt i søkerbildet. I motsetning til konkurrentene er det ganske omstendelig å bytte fokusmønster og plassere et fokuspunkt manuelt. Autofokus er den samme som i K-3 II, som har nesten dobbel batteritid, gps og kan ta 8,3 bilder i sekundet. KP tar bare 7,0, men har wi-fi og en elektronisk lukker som kan gi en lukkertid på helt ned til 1/24 000 sekund. Dessuten har KP litt bedre bildestabilisering. Alt i alt er nok K-3 II til 8795 kroner det fornuftige valget, mens Pentax KP er luksus-
kameraet for alle som setter pris på design.

Pentax-entusiastene vil umiddelbart føle seg hjemme med programhjulet til venstre for søkeren og en klassisk knapp-plassering. På høyresiden av søkeren er det dukket opp et hjul der man kan velge kontinuerlig opptak, HDR med mer. Kameraet har innebygd blits, men den kommer ikke høyt nok opp. Dermed ble det en tydelig skygge i bunnen av bildet med kitobjektivet på 16–85 mm da vi fotograferte på 16 mm, selv uten motlysblender.
Informasjonen på lcd-skjermen er, som alltid med Pentax, herlig tydelig presentert på skjermen. De tidligere modellene kunne by på at når man snur kamaeraet på høykant, så blir informasjonen med. Det gjør den ikke på KP.
Designerne har også kommet opp med enda en ny detalj. Det er bare plass til ett SD-kort i kameraet mot to i K-3 II. Men i KP kan man sette enda et kort i batterigrepet D-BG7, som fås som tilbehør til 2995 kroner. Imidlertid er ikke kortet i batterigrepet koblet til kameraet. Dermed fungerer plassen bare som oppbevaring.
På fototurer er Pentax KP et fint bekjentskap. Remmen er festet forskjøvet på sidene av kameraet, så det henger fint over skulderen, og huset er nesten 100 gram lettere enn K-3 II. I søkeren finner man et fint vater, og man aktiverer det med et trykk på en knapp. Man må venne seg til de tre innstillingshjulene på kameraet. Det ene av dem setter f.eks. fort lysmåleren til spotmåling hvis man ikke passer på. Man filmer i Full HD.
Bildestabiliseringen kan gi opptil fem eksponeringstrinn, der K-3 II takler 4,5. I tillegg kan man bruke stabiliseringen til å kompensere for anti-aliasfilteret, som er fjernet i KP for å øke detaljgraden. Anti-alias-filteret slører vanligvis bildet en anelse for å forhindre stygge moiré-mønstre i f.eks. gitre og skjortestoff. Og ved å fjerne det kan man få litt bedre skarphet i alle andre motiver. Tanken er at man kan bruke stabiliseringen til simulere et anti-alias-filter, hvor bildebrikken flyttes litt hvis man står overfor motiver som kan gi stygge moiré-mønstre. Filteret har to effekt-trinn, men vi hadde store problemer med å se forskjell på dem. Man bruker også stabiliseringen når man aktiverer funksjonen Pixel Shift Resolution, som tar fire bilder mikroskopisk forskjøvet for hverandre, og blander dem sammen til ett bilde. Det kan gi litt bedre detaljgjengivelse, ikke minst i mørke områder, men vi fikk også hakkete overganger i detaljer, så vi anbefaler at man holder seg unna denne funksjonen. Den krever at kameraet er på stativ og at motivet står helt stille.
Alt i alt opplevde vi KP som et utmerket valg for landskapsbilder, portretter og andre rolige motiver, mens det, særlig på grunn av autofokussystemet, er mindre velegnet for sport og action enn andre speilreflekskameraer i samme prisklasse.

Konklusjon

Kameraet er tettet, og vi liker den fleksible skjermen. I tillegg er det smart med håndgrep som kan byttes ut.
Bildekvaliteten er ikke helt på topp, og på mange viktige områder blir KP
utfordret av sin kjappe lillebror K-3 II, som bare koster 8795 kroner.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
7
Maks ISO
819200