Samsung Galaxy NX

Galaxy NX er en kloning av et systemkamera og en smarttelefon og er første Android-modell i NX-serien. Det gir Konstant tilgang til internett, men om bildekvaliteten kan henge med, avslører vi her.

av Utstyrsguiden #Kamera #Samsung
8.3

Idéen med å kombinere den gode ergonomien fra et stort systemkamera med de virtuelle funksjonene fra en smarttelefon er blitt etterlyst i senere tid. Galaxy NX er Samsungs forslag til hvordan et slikt kamera tar seg ut. Etter vår mening et ganske interessant kamera, som likevel ikke helt slipper unna de barnesykdommene som teknologiske pionerer ofte lider under.
Forfra ligner Galaxy NX ved første blikk et forvokst NX20. Men vrir man kameraet rundt, så forvandler det seg straks til en Galaxy-telefon. Tror man i hvert fall. For man kan ikke foreta
telefonoppringninger med Galaxy NX, men takket være det innebygde Android 4.2 Jelly Bean-operativsystemet er man hele tiden online, og man kan bruke alle apper til Android, som f.eks. Skype og Google Maps.
Kameraets to prosessorer er nye, hvor den ene håndterer informasjonene fra Android, mens den andre tar seg av bildedata. De to prosessorene betyr at Galaxy NX reagerer lynraskt, både når det gjelder presisjon og tempo i autofokus, og om hvor mange bilder kameraet kan håndtere i sekundet, som her vil si 8,6 bilder. Galaxy NX er det første kameraet i verden som har utskiftbart objektiv og som støtter Android.
Eiere av Android-smarttelefoner vil helt sikkert elske den gjenkjennelige og intuitive menyen, der man lynraskt kan overføre bildene sine til
apper som f.eks. Instagram. Allikevel bør man være klar over at denne typen program ikke kan håndtere bilder tatt i kameraets fulle oppløsning, og det betyr at man altså ikke kan utnytte kameraets oppløsning. Til gjengjeld har kameraet en glimrende innebygd raw-konverter som bevarer bilder i full oppløsning når man konverterer bilder på den store berøringsfølsomme lcd-skjermen. Deretter er det ingen sak å lagre alle bildene i en skytjeneste som f.eks. Dropbox.

Svak elektronisk søker

Galaxy NX har en liten elektronisk søker med dioptrisk justering og en øyesensor som aktivres automatisk når øyet settes mot den. I praksis brukte vi stort sett ikke søkeren under vår test av dette kameraet, da den både er for kornete og oppdaterer søkerbildet for langsomt når man beveger kameraet.
Går man bildekvaliteten etter i sømmene, er detaljgraden kameraets absolutte styrke. Bildene står nemlig knivskarpt opp til ISO 1600, og skarpheten er flott i hele bildeflaten med det billige kitobjektivet med en brennvidde på 18-55 mm og F3.5-5.6. Kontrasten i bildene er generelt litt for voldsom, så skyggene blir for tunge, mens bildestøyen først sjenerer for alvor fra ISO 6400. Fargegjengivelsen er naturlig, og hvitbalansen viste en tanke usikkerhet i kunstlys.
Ergonomisk er Galaxy NX en fryd, da kameraet ligger suverent i hendene, noe som garantert vil tiltale erfarne fotoentusiaster. Den samme målgruppen vil derimot rynke på nesen av kameraets altfor få snarveisknapper. Her er det bare fire knapper og et enkelt innstillingshjul, som medfører at selv justeringer av blender og lukkertid må foretas via den berøringsfølsomme skjermen. Det går altfor langsomt når man sammenligner med et helt vanlig systemkamera. De fleste Samsung-objektiver har likevel i-Function-knappen, som sørger for rask tilgang til f.eks. ISO-verdiene.

Kobles lett til mobilen

Man kobler enkelt Galaxy NX til en smarttelefon med en enkelt berøring via NFC-teknologien, og kameraet har også innebygd gps og 16
gigabyte minne. Ønsker man å benytte seg av et minnekort, er det bare MicroSD-kort som kan brukes til dette kameraet.
Den reisende fotoentusiasten kan prøve seg med funksjonen Photo Suggest, der kameraet ut fra gps-koordinater kommer med råd om hvor man finner gode motiver i nærheten.
Galaxy NX er kompatibelt med 13 NX-objektiver, og deriblant finner man både et fiskeøye- og et makroobjektiv. Man kan ta opp video i Full HD med 25 bilder per sekund med kameraet, og her er både bilde og lyd godkjent.

Conclusion

Galaxy NX er en kloning av et systemkamera og en smarttelefon. Bildekvaliteten er glimrende, ergonomien er på topp, og takket være Androids operativsystem får man konstant internettforbindelse, gps og mange apper til rådighet. Autofokus reagerer raskt og presist, lcd-skjermen er stor og knivskarp, men vi savner flere snarveisknapper. Den elektroniske søkeren er heller ikke veldig brukbar.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
4,8
Bilder/sekund
8,6
Maks ISO
25.600