SAMSUNG NX500

Samsung er klar med en ny lillebror til flaggskipet NX1, som har arvet den store sensoren. Med 9,0 bilder i sekundet utfordrer den i stor grad de store kameramerkene.

#Kamera #Samsung
8.7

Samsung NX500 avløser NX300. Kameraets karakteristiske flate topp lever i beste velgående, og knapper og hjul sitter stort sett hvor de har sittet siden NX200. Det er fortsatt ingen elektronisk søker, det er heller ikke blitt mulighet for å kjøpe en som tilbehør. Litt overraskende er den store skjermen på 3,3 tommer fra NX300 blitt redusert til 3,0 tommer. Den har en tendens til å gi reflekser i solskinn, men den er berøringsfølsom, viser lys og farger akkurat som de blir på bildet, og kan svinges fremover så man kan ta selfies. Inne i kameraet har det derimot virkelig skjedd saker og ting. Først og fremst er det funnet plass til sensoren fra den store og tunge toppmodellen NX1 på 28,0 megapiksler, noe som har gitt det en oppløsning som overgår både Canon, Nikon og Sony, og for den saks skyld alle andre kameraer til under 20 000 kroner. Bildeprosessoren er også forbedret, og dermed er det blitt mulig å ta opp video i 4K, og serieopptak ekspederes effektivt med imponerende ni bilder per sekund i det lille kameraet.
Kan den ekstra oppløsningen så ses i praksis? Ja, det kan den faktisk. Selv om man må ned i detaljer, får Samsung med synlig flere detaljer enn tilsvarende kameraer med en oppløsning på 24,0 megapiksler – og i tillegg kommer at Samsungs kontraststyring og fargegjengivelse er noe av det beste du kan få i denne prisklassen. Jpeg-bilder blir svært flotte, og kameraet kan også ta bilder i raw, noe som vil glede de fleste entusiaster.
NX500 har wi-fi samt Bluetooth. Sistnevnte fungerer bare med Android. Prisen er inklusive et objektiv, da det ikke selges som hus alene.

Kameraets svake punkt er betjeningen. Først og fremst er det den manglende søkeren, men ergonomien er heller ikke helt på nivå med de beste. Et daglig irritasjonspunkt var eksponeringskompensasjonen, som ikke bare er der, men må aktiveres ved samtidig å trykke på en liten knapp og vri på et lite hjul. Dessuten kunne tall og bokstaver på skjermen gjerne være litt større. NX500 har alltid sølvfarget topp. Den nederste delen av huset kan fås i svart, hvit eller mørkebrun. Kameraet selges bare med en såkalt powerzoom på 16-50 mm, som klarte seg fint da vi fikk tak i Samsungs dyre S-klasse objektiv på 16-50 mm og testet dem mot hverandre. Vanligvis oppgir vi priser for hus alene, men den oppgitte prisen er med andre ord med objektiv, noe som plasserer NX500 fornuftig i forhold til konkurrentene. Samsung-systemet er godt utbygd med objektiver og annet tilbehør.

Konklusjon

Ikke minst takket være den høye oppløsningen er bildekvaliteten den beste vi har sett på et systemkamera i denne prisklassen.

Størrrelsen på skjermen er redusert til 3,0 tommer, og særlig i solskinn savner man virkelig en elektronisk søker i kameraet.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Megapiksler
28
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
9,0
Maks ISO
51 200