Sony Alpha NEX-3N

Etter å ha prøvd seg med et par litt større versjoner i NEX-serien går Sony nå tilbake til røttene med et superkompakt systemkamera til en svært god pris. Det er få ankepunkter.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.5

Ved første øyekast ser prisen fin ut, men den viser seg ved nærmere ettersyn faktisk å være nærmest sensasjonelt god. Det medfølgende kitobjektivet er nemlig ikke mindre enn det nye 16-50 mm med innebygd zoommotor, som alene koster omtrent 3000 kroner. Her får du det med i et sett til 2849 kroner. Den eneste konkurrenten i dette segmentet som har et tilsvarende objektiv er Panasonic, som har sitt GF5 som motstykke til NEX-3N. Det er tre gode grunner til å gå for et objektiv med innebygd zoommotor. For det første er optikken svært kompakt og passer dermed de små kameraene langt bedre. For det andre kan brennvidden styres med en knapp, akkurat som på et kompaktkamera. Og med motoren kan man også zoome helt jevnt og pent når man tar opp video. I tillegg kommer at Sonys zoomobjektiv er knivskarpt og går helt ut på en brennvidde som tilsvarer 24 mm, og det er gull verdt i praksis. Det fine kitobjektivet er ikke noe uttrykk for at Sony sløser. Det er spart, men man må se etter for å legge merke til det. Det er ikke med noen cd, og det er bare en minimal bruksanvisning med, så programvare og manual må lastes ned fra Sonys hjemmeside. På materialsiden er kameraet også sparsomt, men de fleste må ha et annet kamera plassert ved siden av NEX-3N for å se det.

Tvilsomme tips

Ergonomien lider under at kameraet er så lite, men dette ses også på flere av de kompakte konkurrentene. Sony NEX-3N har en skjerm på 3,0 tommer, som kan vippes 180 grader opp så den peker fremover, og kameraet kan altså brukes til selvportretter. Skjermen gjengir lys og farge presist nok, men den kan dessverre være lei å se i solskinn. Det ville vært kjekt med en elektronisk søker, men da hadde prisen også vært litt høyere.
Vi har tidligere nevnt Sonys små tall og bokstaver, så det er positivt at man nå kan velge størrelsen selv. Det er knapper til eksponeringskompensasjon og ISO, men ikke så mye mer enn det. Kameraet har en knapp med et spørsmålstegn, så man kan få hjelp til betjening og innstillinger, men dessverre gir den tvilsomme fototips. Vil du f.eks. gjerne fryse en bevegelse, sier kameraet at du bør øke ISO. Den burde i stedet anbefale at man aktiverer Auto-ISO, for det halvautomatiske programmet P virker på den måten at det ved rikelig lys heller blender litt ned enn begynne å redusere lukkertidene.
Det er innebygd blits, som dessverre ikke får lyst hjørnene helt opp på optikkens vidvinkelinnstilling. Batteriholdbarheten er på den annen side god.

Skjulte kvaliteter

Bildekvaliteten kan til og med bli svært god, men mange nybegynnere vil neppe få det maksimale ut av den. Det krever nemlig at man vil dykke helt ned på bunnen av menysystemet og justere kameraets jpeg-parametre. Ved å øke skarphet og fargemetning får man betydelig flottere bilder rett ut av kameraet. Vi prøvde både på motivprogrammene og P med det samme resultatet. Vi kan derfor anbefale at man fotograferer i raw-formatet med 3N, så man helt slipper å måtte bekymre seg om dette ankepunktet. Karakteren vår for bildekvalitet
avspeiler hvordan bildene blir når man har optimert kameraets jpeg-behandling. Eksponeringen er generelt god, men enkelte motiver kan godt bli litt vel mørke å se på.
NEX-3N kan ta 180 graders panorama-bilder. Man beveger kameraet fra den ene siden av motivet til den andre, mens det tas en serie med bilder som automatisk samles pent.
Video kan tas opp i Full HD med en velplassert utløserknapp øverst til høyre på kameraets bakside. Bildekvaliteten er nydelig og lyden er i orden, bortsett fra at mikrofonen er ganske vindfølsom. Autofokus dekker over det meste av bildeflaten og er rask og nøyaktig for et kontrastbasert system. Skal man fotografere action, vil det likevel være en god idé å vurdere enten et speilreflekskamera eller Sonys eget system med halvgjennomsiktig speil.

Conclusion

NEX-3N er et stort skritt i riktig retning for dem som hittil har brukt et kompaktkamera. Den helt store attraksjonen er det gode og skarpe kitobjektivet, som gjør settet til et fantastisk godt kjøp. Vi savner en søker, men denne mangelen er normal i klassen, og det trekker litt ned at man må justere jpeg-bilder for å få frem den gode bildekvaliteten, men da blir de til gjengjeld også svært flotte.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
4
Maks ISO
16000