anm_sonyA6500_01

Sony Alpha6500

Alpha A6500 overtar tittelen som Sonys mest avanserte APS-C-systemkamera. Det har berøringsfølsom skjerm og imponerende god bildestabilisering.

#Kamera #Sony
8.7

Sony Alpha6500 er et lett og kompakt kamera, og det ligger godt i hendene. Både utløser og autofokus reagerer betryggende presist. Vi stillte primært kameraet med Fn-funksjonsknappen kombinert med innstillingshjulet til høyre for programhjulet. Kameraet har heldigvis direkteknapper for ISO-verdi, ­eksponeringskompensasjon og visning. Menyen er nå langt bedre enn i de opprinnelige NEX-modellene, men den er fortsatt delt opp i uoversiktlige 35 undermapper. Kameraet er tettet, og det er bygd opp med finish og materialer som de dobbelt så dyre fullformatkameraene i
Alpha7-serien. En viktig nyhet er at kameraet nå har innebygd bildestabilisering på bildebrikken. Den jobber sammen med den optiske bildestabiliseringen i de fleste Sonys-objektivene med E-fatning, og den tar godt tak. Håndholdt knipset vi
serier på tre bilder ved 35 mm, som tilsvarer 53 mm. Her ble alle bildene skarpe
på 1/8 sekund. To av tre ble skarpe på 1/4 sekund og ett av tre på et halvt og et helt sekund. Det er et imponerende resultat som forutsetter er et helt stillestående motiv. Autofokus måler på hele 425 punkter fordelt over hele bildeflaten, bortsett fra kantene, og man kan velge, gruppere og plassere fokuspunktene etter behov. Når man bruker søkeren, kan man plassere fokuspunktet ved å stryke tommelfingeren mot skjermen. Det er smart. Autofokus er virkelig fin for å følge et motiv automatisk, selv om det flytter seg i søkerbildet. Eksponeringen er sikker og i godt lys er bildekvaliteten fremragende. I svakere lys bør man helst ikke over ISO 6400, og man bør unngå maksimale ISO 51 200 helt.

Jpeg-bildekvaliteten kan brukertilpasses. Kameraet har alt av wi-fi, det kan filme i 4K, og Alpha A6500 er generelt et svært godt kamera, men ikke nødvendigvis det opplagte valget. Bortsett fra Alpha A6500 sin bedre bildestabilisering opplever vi i praksis Alpha A6300 som å være fullt på høyde. Det er 7000 kroner billigere, og de pengene kan man bruke på Sony sine fremragende objektiver. Men for de som har et solid fotobudsjett og bare må ha det beste, så er det Sonys nye flaggskip man skal legge i fotobagen. Alpha A6500 er ehgentlig en feinschmecker-utgave av Alpha A6300, og det liker vi. Dermed har Alpha A6500 imidlertid hoppet opp en hel prisklasse. Mens Alpha A6300 dermed må måle seg mot Olympus OM-D E-M5 Mark II og Nikon D7200, skal Alpha A6500 matche Olympus OM-D E-M1 Mark II, som kan alt og mer til, samt Nikon D500, som både er merkbart større og tyngre, men som også har både enda bedre autofokus og bildekvalitet ved høy ISO-verdi.
Når man jobber med kontinuerlig autofokus og bildeserier, må man ta mange bilder, da vi særlig med Sonys hvite 70–200 mm-objektiv fikk overraskende mange actionbilder en anelse ute av fokus. Men kameraet tar heldigvis hele 11 bilder i sekundet.
Siden den elektroniske søkeren ligger helt ute på venstre side, unngår man at nesen registreres på den berøringsfølsomme skjermen, slik man kan oppleve med noen kameraer – hvis man bruker høyre øye.
Alpha A6500 er som skapt for reportasjer, feriebilder, familie og andre motiver der det er et pluss med et kjapt og diskret kamera. I sin lekre, mattsvarte finish med søkeren helt ute på venstre side av kamerahuset har man nesten den samme følelsen med dette kameraet som når man fotograferer med Leica M-kameraene. Her har man imidlertid den ikke uvesentlige forskjellen at Sony har autofokus og byr på praktiske zoomobjektiver.
Det tar oss videre til hvilket objektiv man bør velge til kameraet. Sony selger det i sett med ZEISS 16–70mm F4.0, som tilsvarer 24–105 mm. Det er et godt valg og et lekkert objektiv til en samlet pris på 26 993 kroner. Imidlertid er Sonys 16–50 mm-objektiv med motorzoom et tankevekkende alternativ. Det zoomer riktig nok ikke like langt, men det er fire cm kortere og holder dermed Alpha A6500 nede i en størrelse der kameraet fortsatt virker diskret. 16–50 mm-objektivet koster 3694 kroner kjøpt løst, men det kan lønne seg å kjøpe det i kit med systemkameraet Alpha 5000 til 3489 kroner. Det gir et ekstra batteri og et kamerahus som backup for bare 900 kroner, og prisen ligger fortsatt langt under settet med ZEISS-objektivet. For ZEISS-objektivet taler ikke minst det store zoomområdet og den lekre mekaniske finishen. Optisk er det også litt bedre, men man må se godt etter for å se en forskjell. Som en fin, liten detalj tar ikke kameraet bare SD-kort, men også Sonys klassiske MemoryStick PRO Dual-minnekort.

Konklusjon

Fremragende kvalitet over hele linjen, helt fra finish og autofokus til bildekvalitet. Det gjelder også den avanserte bildestabiliseringen.
Søker, skjerm og spesifikasjoner imponerer ikke i forhold til det billigere Sony
Alpha6300, og prisen er i den høye enden av skalaen.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
11
Maks ISO
51200