Sony Cyber-Shot DSC-QX100

Med det unike QX100 får man et revolusjonerende kamera med en høy oppløsning og bildekvalitet, som bruker telefonens skjerm som søker. Sony har dessverre ikke gjort jobben helt ferdig.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
7.8

Det er med gru at kameraprodusentene i de seneste årene har sett hvordan folk i stadig høyere grad tar bilder med smarttelefoner. Tidligere var det kompaktkameraene som ble fisket opp av jakkelommen når det skulle knipses kjapt, men i dag gidder færre å bære det med seg, når telefonen tross alt leverer hederlige bil­der. Smarttelefoner kan riktignok ennå ikke ta bilder i en kvalitet som matcher kompaktkameraer, så hva gjør man da? I stedet for å sitte med hendene i fanget og vente på den dagen mobiltelefonene har fått bedre objektiver og bildesensorer, har Sony tatt et høyst interessant skritt. Med sitt nye Cyber-Shot DSC-QX100 har de nemlig laget et kompaktkamera som kan samarbeide med en smarttelefon i stedet for å konkurrere med den.
QX100 ligner ved første øyekast på et objektiv, men det er faktisk et nesten komplett kompaktkamera med en oppløsning på 20,0 megapiksler, 3,6x optisk zoom samt innebygd optisk bildestabilisering. QX100 har ikke noen skjerm, da idéen er at man via den trådløse forbindelsen bruker telefonskjermen når man skal navigere i kameramenyen, velge fokuspunkt og ta bil­der. QX100 kan samarbeide med både Android- og iOS-telefoner. Det er enklest å koble QX100 sammen med en Android-telefon, da man her kan utnytte funksjonen NFC, der man etablerer den trådløse forbindelsen bare ved å la kamera og telefon berøre hverandre. Med en iPhone er det litt mer tungvint, da man her må koble telefonen til kameraets trådløse nettverk ved å taste inn en medfølgende kode, og deretter kan man fotografere, så snart man har lastet ned og
installert Sonys PlayMemories Mobile-app.

Best med nyere telefoner

Vi testet QX100 med både en iPhone 4 og 5, og det var stor forskjell på hvor raskt skjermen oppdaterte søkerbildet. Med iPhone 4 tok det opptil fire sekunder før søkerbildet var skarpt og i ro, mens iPhone 5 klarte oppgaven på ett sekund. Forskjellen var så stor at vi bare vil anbefale QX100 hvis man har en av de nyeste smarttelefonene. Bildene kan lagres i telefonen og på et microSD-kort i kameraet samtidig. Dessverre er de manuelle mulighetene kraftig begrensede med QX100. Man kan velge mellom tre automatiske programmer eller det blenderprioriterte programmet, men man må se langt etter både det lukkertidsprioriterte og det helt manuelle programmet. QX100 har heller ikke kontinuerlig fotografering, så derfor kan man bare ta ett bilde om gangen, som så kommer opp på telefonskjermen etter at du har tatt bildet. Ønsker du å se igjennom bildene dine etterpå, må du ut i telefonens bildemappe for å sjekke at alt er i orden, noe som avbryter forbindelsen mellom telefonen og kameraet, og det er et kraftig minus. Et manglende AF-hjelpelys betyr også at man har problemer med å stille skarpt på motiver i dunkel belysning, og QX100 kan hverken fotografere i raw eller har en innebygd blits. Video tas opp i 1440 x1080 piksler med 30 bilder i sekundet, hvor lyden riktignok er i stereo, men hvor bildekvaliteten er dårligere enn det man vanligvis ser med Sonys kameraer.

Glimrende forbilde

QX100 har arvet den store bildesensoren på 13,2 x 8,8 mm fra det glimrende kompaktkameraet Sony Cyber-Shot RX100 II. Bildekvalitetens styrke ligger særlig i en fin detaljgrad og støyfrie bilder. Ganske uforståelig kan man ikke innstille ISO selv, så kameraet velger suverent selv ISO-verdiene. Derfor har vi heller ikke kunnet utføre våre vanlige støymålinger. I praksis lyktes det oss aldri å komme over ISO 3200, men her var det ingen korn av betydning. Den innebygde optiske bildestabiliseringen og den store blenderen F1.8 i vidvinkel støtter fint opp, så det gir mening at kameraet ofte velger en lav ISO-verdi. Alt i alt minner bildekvalitet mye om den hos RX100 II, og objektivet skulle være det samme, men vi opplevde dessverre en større uskarphet i hjørnene enn hos forbildet.
Batteriet klarte bare 150 bilder, noe som er historisk lavt og temmelig dårlig.

Conclusion

Sony går interessante og helt nye veier med QX100, og bildekvaliteten er milevis bedre enn hva mobiltelefoner kan levere. Allikevel er enheten langt på vei et skuffende bekjentskap, da særlig manglende raw samt dårlig manuell kontroll nedsetter fotogleden betraktelig. Allikevel skal Sony ha skryt for at de kommer med spennende nytenking. Nå skal konseptet bare finpusses litt før det er brukbart.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
3,6x
Bilder/sekund
1,0
Maks ISO
25.600