Sony Cyber-shot DSC-RX1R II

Sonys mål med RX1R II er, at man får den beste bildekvaliteten på markedet noensinne. Det har derfor store forventninger å innfri, men det overrasker.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
9.1

Sony Cyber-shot DSC-RX1R II er et lett full-frame-kompaktkamera. Med batteri, kort og motlysblender veier det under 500 gram. Den nye modellen er markant forbedret i forhold til de to tidligere versjonene, RX1 og RX1R, førstnevnte med lowpass-filter og sistnevnte uten. Oppløsningen er nesten fordoblet fra 24,0 til 42,2 megapiksler. Kameraet har også fått en innebygd elektronisk pop-up-søker, som er enda bedre enn den som sitter i RX100 IV, og dessuten har kameraet variabelt low pass-filter. Filteret er beregnet på å fange opp moiré på bekostning av en smule skarphet. RX1R II gir fotografen mulighet til å velge filteret av eller på og har til og med en innstilling midt i mellom, som er standardinnstilling. Filteret har et lag flytende krystaller, og med elektrisk spenning kan man endre dets karakteristikk. Forskjellene i detalj-gjengivelse på bildet tatt med filteret på Off og på Hi er imidlertid ganske små, og bare synlige når man går helt tett på. Det var noe helt annet som tok pusten fra oss. 42,2 megapiksler gir en fantastisk detaljgjengivelse, og den faste optikken på 35 mm byr på fremragende skarphet allerede fra F2.0 fra bildemidtpunktet og ut i ytterhjørnene. Det er en anelse vignettering, men den er borte allerede på F2.8, og en svak tønnefortegning, som man imidlertid ikke legger merke til på normale motiver. Er så bildekvaliteten verdens beste? Umiddelbart, ja. Den eneste direkte konkurrenten, Leica Q, er feid av banen. Bare kameraer som Alpha 7R II eller Canons EOS 5DS med et godt, bildestabilisert objektiv vil kunne yte bedre håndholdt på f.eks. 1/8 sekund i svakt lys på en stor blender F1.8.

Er det så noe som RX1 R II mangler? Ja, det er det. For det første kan man undre seg over at kameraet ikke har bildestabilisering, som i kameraets nære slektning Alpha 7R II. Det følger med en lekker rem til kameraet, men den er så glatt at kameraet ustanselig glir av skulderen. Desuten burde kameraets lille, lekre motlysblender følge med i prisen og ikke koste en drøy tusenlapp ekstra. Til sist er det helt uforståelig at kameraet leveres uten løs lader. Den eneste muligheten for å lade er via usb-tilkobling. Man kan kjøpe en løs lader for 200 kroner, og det kan anbefales, for man kan bare ta omkring 200 bilder pr. oppladning. Man må med andre ord ha et ekstra batteri, og det er langt mer fleksibelt hvis man kan bruke kameraet mens det flate batteriet lader.
Når de nå har laget et så bra kamera, er det nesten synd for Sony at RX1 R II ikke har flere konkurrenter. Har man først prøvd Leica Q til 40 000 kroner, kan man ikke annet enn å gå rundt og være litt småforelsket. Meningene vil være delte om hvorvidt Leicas 28 mm eller Sonys 35 mm er den mest anvendelige brennvidden, men til gjengjeld er det overhodet ingen tvil om at Sonyen i ethvert henseende har en enda høyere bildekvalitet. Og de fremragende bildemulighetene kameraet byr på, overskygger på lang vei dets få svakheter.
Er så Sonys ambisjon oppnådd? Ja, det er den. RX1 R II vil for mange profesjonelle og entusiaster være det ideelle nummer to-kameraet i kraft av sin fenomenale bildekvalitet, lave vekt og små mål. Når RX1 R II bare vil være kamera nummer én for de færreste, skyldes det alene de begrensningene som en fast 35 mm-optikk tross alt legger.

Conclusion

Bildekvaliteten er intet mindre enn fremragende, og den nye innebygde søkeren gjør det enklere å komponere bildet og sjekke eksponeringen.
Kameraets svakeste punkt er ergonomien. Med et kraftigere håndgrep ville det ligget bedre mellom store hender.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
42,2
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5
Maks ISO
102400