Pentax smc DA 18-270mm F3.5-6.3 ED SDM

Ikke minst til prisen føles optikken litt billig i materialene, men mekanisk er den i orden.

#Objektiv #Pentax
8.2

Normalt faller bildekvaliteten jo mer ekstrem zoomen på et objektiv er, men Pentax
18-270mm er på F8.0 en smule skarpere enn den lille på 18-135mm. På full blender er den store til gengjeld ikke fullt så god. Denne tendensen blir mer tydelig, jo mer man zoomer inn. Derfor ender de to Pentax-produktene på samme delkarakter for bildekvalitet.
Ikke minst til prisen føles optikken litt billig i materialene, men mekanisk er den i orden. På tre viktige punkter skuffer den imidlertid i forhold til den billigere varianten. For det første er den ikke tettet mot støv og fukt. For det andre bruker autofokusen dobbelt så lang tid på å fokusere, og dette objektivet kan ikke etterfokuseres manuelt. Ved å betrakte Tamrons tilsvarende konkurrent utenfra og innenfra gjennom frontlinse og bakside ved forskjellige zoominnstillinger er det tydelig, at de to objektivene er like bortsett fra bildestabiliseringen, som mangler hos Pentax. Endw en indikasjon på slektskapet er en bryter til autofokus og en lås på 18 mm-innstillingen, som innfødte Pentax-objektiver ikke har, og Tamron selger ikke dette ellers meget populære objektivet med Pentax-fatning. Når fortegning og vignettering er lavere i Pentax-versjonen, er det fordi Pentax-kameraene er programmert til å korrigere for dette.

Konklusjon

Det er helt greit at Pentax 18-270mm stort sett er identisk med Tamrons optikk. Men det er vanskelig å forstå, at det skal koste nesten det dobbelte, og det trekker ned her.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax