Dell UltraSharp UP2715K

Apples introduksjon av deres nye iMac med en 5K Retina-skjerm har utfordret pc-produsentene. Vi har testet Dells første 5K-skjerm for å se hvordan den klarer seg når bildene skal behandles.

av Utstyrsguiden #Fototilbehør #Dell
8.3

Dells nye 5K-skjerm kan by på 5120 x 2880 piksler, eller 14,8 mill. punkter, mens Full HD har 2,1 millioner. Det mangedobler detaljgjengivelsen og dermed bildekvaliteten, hvor fargenyansene til og med dekker 100 prosent av fargerommet sRGB og 99 prosent av Adobe RGB. Den høye oppløsningen må ved 60 Hz mates med så mange data at det krever to Displayport-kabler, som følger med, og et kompatibelt grafikkkort. For å få et godt resultat må maskinen kunne skalere opp tekst, ikoner og vinduer. Det kan man gjøre med pikselskalering, som er til rådighet på enkelte pc-er, samt med Photoshop CC 2014, men ikke i f.eks. Elements.
Dell UP2715K har et skjermbilde av flott kvalitet med ganske rene farger og fine gråtoner. Kontrasten er god, og synsvinkelen er 100 grader, før lys og farge begynner å skifte.
Dell-skjermen, kombinert med en pc, er ikke nødvendigvis billigere enn Apples iMac med 5K-skjerm, som koster 23 990 kroner. Et passende grafikk-kort koster nemlig over 3000 kroner.

Konklusjon

Hvis du har en super-pc og et ubegrenset fotobudsjett, er den nye Dell-skjermen med 5K et must når det gjelder bildebehandling. Alle som er nødt til å utvise bare en smule fornuft i investeringene sine, er inntil videre svært godt tjent med 4K til en tredjedel av prisen.

Spesifikasjoner

Merke
Dell