Canon EOS 4000D

EOS 4000D er en ny kandidat til hvor billig man kan lage et speilreflekskamera. Tanken er god, men resultatet er så ribbet at det ikke er et godt kjøp.

av Utstyrsguiden #Kamera #25
7.8

Canon EOS 4000D er identisk med EOS 2000D på flere områder, men det skiller seg ut ved å være ytterligere forenklet og ved å være Canons billigste speilreflekskamera noensinne. Den lave prisen har gjort at LCD-skjermen er redusert til 2,8 tommer, og søkeren krever at synet ditt er godt. Dioptrikorrigeringen er nemlig barbert bort, så du kan ikke tilpasse den til synet ditt.
Siden søkeren i tillegg er mørk og liten, er den også vanskelig å bruke med briller. Objektivfatningen er laget av skrøpelig plast, og du må aktivere den innebygde blitsen manuelt.
Det er også spart inn på APS-C-brikken. Oppløsningen er nede på 17,9 megapiksler, der EOS 2000D har 24,0 megapiksler, men bildekvaliteten er slett ikke så verst. Til tross for den lavere oppløsningen er detaljgjengivelsen rikelig for de fleste formål, og selv i vanskelig lys blir fargene tiltalende. Maks ISO er 12 800, men du bør ikke gå over 6400 med mindre det er helt nødvendig. Auto ISO stopper også her.
Kameraet kan korrigere vignettering på Canon-objektiver, men ikke fortegning. Tross god bildekvalitet er kameraet ganske ribbet. Du kan filme i Full HD, og autofokus måler på ni punkter midt i bildet. Den fungerer bra på enkeltbilder, men imponerer ikke på kontinuerlig. Følgefokus er heller ikke optimalt med live view. Kameraet kan ta 3,0 bilder i sekundet, noe som ikke er mye til action. Meny og betjening er enkle med den mest forenklede versjonen av Canons gode brukergrensesnitt. Til tross for en lav pris har EOS 4000D Wi-Fi og kan kobles mot en smarttelefon, et nettbrett, et annet kamera, en skriver eller internett. For noen få hundrelapper ekstra hadde vi heller kjøpt det bedre EOS 2000D med metallfatning, dioptrijustering og høyere oppløsning.

Konklusjon

God bildekvalitet hvis du ser bildene dine på skjermen og bare sjelden beskjærer eller skriver ut i størrelser over A4.

Bruker du briller, er det vanskelig å se i søkeren. Dermed ryker hele poenget med et speilreflekskamera. Ribbet autofokus.

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
17,9
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skjerm
2,8”
Bilder/sekund
3
Maks ISO
13000