canon77D

CANON EOS 77D

EOS 77D er Canons fornuftige mellomklassemodell for entusiastene. Autofokus er hevet en klasse, og det er blitt gjort plass til flere andre og fine forbedringer.

#Kamera #25
8.9

Canon EOS 77D rokker ved nummersystemet til fotogiganten. Nye 77D er nemlig avløseren for EOS 760D. Dermed hopper det fra de tresifrede modellene til de tosifrede – som vanligvis er både dyrere og mer avanserte. 77D har bl.a. en skjerm på toppen, noe som hever
det over 750D og 800D.
Det første vi får tak i når vi åpner
boksen, er noe lite, men fint. 77D leveres med en bedre og bredere skulderreim enn de billigere modellene. Også tre and­re ytre detaljer viser at vi har med et entusiastkamera å gjøre. Vi har det tidligere nevnte lcd-displayet med lys på, som viser kamerainnstillinger. Så finner vi en eks­poneringslås og en AF-ON-knapp, som mange profesjonelle også foretrekker å bruke for å aktivere autofokus i stedet for å bruke utløserknappen. Og til slutt finner vi et innstillingshjul som står i stil med de større modellene, på baksiden av dette kameraet.
Autofokus har 45 punkter, er lynrask og effektiv og dekker det viktigste i bildeflaten. Det er mer klønete å bytte fokusmøns­ter og fokuspunkt enn på noen dyrere modeller, men vi ser kraftig forbedring i forhold til forgjengerne. Søkeren er ikke bedre. Speilsøkeren er fortsatt liten og mørk, der de dyrere modellene har en større og lysere prismesøker.
Likevel er det vanskelig å klage på bildekvaliteten. Skarpheten og fargegjengivelsen er lekker, og med 24 megapiksler er detaljgjengivelsen nydelig og slår selv bet­raktelig dyrere kameraer. Bildestøy synes svakt ved ISO 6400 og påvirker detaljgjengivelsen fra ISO 12 800. Man bør unngå de to siste trinnene før maksimale 51 200.

Sammen med kameraet introduserer Canon et nytt EF-S 18–55mm IS STM-kitobjektiv. Forgjengeren var 1,5 cm lengre, og man merker at det nye er mer kompakt. Dessuten er det av god optisk kvalitet, selv om det mekanisk er ganske plastaktig. Prisen for de lave måltallene er at blenderen bare glir fra F4.0–5.6 i stedet for forgjengerens F3.5–5.6. F.eks. har Fujifilm funnet ut at det er fint å la en motlysblender følge med. Hos Canon er den fortsatt tilbehør.
Kameraet stilles i et velfungerende samspill mellom knapper, hjul og en god skjerm, hvor de berøringsfølsomme elementene er fint integrert i det glimrende menysystemet. I motsetning til konkurrentene har ikke 77D programmerbare funksjonsknapper, men et par knapper kan bytte funksjon.
Canon satser sterkt på video, så vi hadde forventet at avløseren til EOS 760D ville kunne filme i 4K. I stedet tilbyr 77D Full HD med 50 bilder i sekundet, og det er mulig å supplere den innebygde mikrofonen med en ekstern mikrofon. Vi ser imidlertid ikke på manglende 4K som noe stort problem. Delvis fordi videofilene tar langt mindre plass og dermed er enklere å håndtere i redigeringen, delvis fordi det må være et svært godt og stabilt opptak før man virkelig kan se kvalitetsforskjellen.
I videofunksjonen finner man en 5-akset digital bildestabilisering. Den må man aktivere i videomenyen og tager godt ved, men resulterer i en liten beskjæring av bildet. Kombinsjonen av en Dual Pixel-brikke, som gir presis autofokus ved live view og video, og et STM-objektiv, gir en elegant og glidende autofokus ved filming. Av og på-knappen er ikke god. Fra Off skyver man den ett trinn til høyre for å skru på kameraet og to trinn mot høyre for å filme. Det er altfor fort gjort å skyve den helt over på video i farten. Og hvis den står der, kan man ikke ta bilder. I motsetning til 800D har 77D en innebygd intervalltimer. Den kan brukes til å lage timelapse-video, hvor kameraet tar en rekke bilder som man kan sette sammen til en video etterpå.
77D har velfungerende wi-fi- og Bluetooth-oppkobling til en smartenhet, slik at man blant annet kan fjernstyre kameraet. Sammenlignet med konkurrentene ligger 77D i toppen når vi snakker om hvilke kamerafunksjoner som lar seg styre fra f.eks. Canons Camera Connect-app.
Alt i alt er 77D et lite og lett speilreflekskamera med en svært fin bildekvalitet og autofokus til en hyggelig pris.

Konklusjon

Essensen er at du kan ta lekre og knivskarpe bilder av selv krevende og
raske motiver med nye EOS 77D.
Kameraets lille, mørke speilsøker imponerer ikke nå som systemkameraenes elektroniske søkere blir stadig bedre.

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6
Maks ISO
51200