canonM6_01

CANON EOS M6

EOS 77D, 800D, M5 og M6 har samme bildebrikke og prosessor og tar derfor like gode bilder. EOS M6 er det billigste av de fire. Se om det også er det beste kjøpet.

av Utstyrsguiden #Kamera #25
8.6

CANON EOS M6 er i bunn og grunn en M5 uten søker. Skjermen er på 3,0 tommer i stedet for 3,2. Den lille, innnebygde blitsen sitter på venstre side, det har ett innstillingshjul færre enn på M5, og hjulet for programvalg er flyttet over til høyre. Dessuten er M6 litt smalere og lettere. Derimot er bildebrikken, bildeprosessoren og autofokus nøyaktig de samme, så på bildesiden er de to kameraene like, med god eksponering, tiltalende farger og fine korn på opptil ISO 6400. Og nå begynner det å bli interessant. Ved å velge M6-huset og den ekstra EVF-DC2-søkeren sammen får du en mer fleksibel løsning hvis kameraet skal være så kompakt som mulig – til en litt lavere pris. Når det er sagt, er hele pakken dyr. Du kan f.eks. få prisbomben Sony Alpha6000 med elektronisk søker, samme spesifikasjoner og kitobjektiv på 16–50 mm for bare 5734 koner. Med søker tar det like mye plass og veier like mye som det M6 gjør uten. Canon står altså svakt prismessig. Til gjengjeld står EOS M6 sterkt på en rekke andre punkter.
Både autofokus og bildekvaliteten er veldig fin, og M6 er svært behagelig å jobbe med. Det skyldes både velfungerende innstillingshjul og den berøringsfølsomme skjermen, som er perfekt integrert i meny og innstillinger. Trykker du på Q-knappen, kommer det opp ikoner som gjør det enkelt og kjapt å stille inn de viktigste funksjonene. Andre funksjoner kommer opp når du trykker på MENU-knappen, og man kan stille inn menyen med trykk på skjermen. Video er også en av styrkene. M6 har riktignok bare Full HD – men med 60 bilder i sekundet og glidende auto-fokus.

Vi tok med kameraet på en tur til London, og når det må gå fort, og motivene tårner seg opp, er det gull verdt å ha en søker der både motiver og innstillinger blir knivskarpe. Uten søker ville vi med andre ord neppe ha valgt M6, også når man tenker på at man kan få i praksis det samme kameraet i EOS 800D for noen få hundrelapper mer, og her får du nøyaktig den samme bildekvaliteten og brukergleden samt speilreflekssøker.
Innstillingshjulene går nøyaktig og fint. De er verken for løse eller for stramme, og de er plassert der man trenger dem, så det går fort å tilpasse kameraet til forskjellige motiver. Alt i alt opplevde vi imidlertid M6 som litt mer ribbet enn M5 i praksis. Det skyldes ikke bare den elektroniske søkeren, som man jo altså kan betale seg fra, men like mye den mindre skjermen på 3,0 tommer, færre knapper og blitsen, som er plassert forskjøvet for sentrum av objektivet. Det er fint at den er der, men fordi den sitter på venstre side av objektivet gir den flere skygger på bildet enn hvis den hadde sittet rett over objektivet som på M5.
På høyre side av kameraet sitter det en Wi-Fi-knapp for rask tilkobling av kameraet. Wi-Fi har NFC-oppkobling for Android-enheter, og i tillegg har man Bluetooth, som gjør det mulig å overføre bilder til en smart­enhet fortløpende samt å overføre gps-data den andre veien, som man kan lagre i exif-dataene i bildene.

Conclusion

M6 tar fine bilder, og den berøringsfølsomme skjermen gjør det raskt og enkelt å jobbe med kameraet. Autofokus er rask og nøyaktig.
Kameraet er dyrt. Både Olympus og Sony har gode alternativer til lavere priser, og EOS 800D med speilreflekssøker koster bare noen hundrelapper mer.

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
9
Maks ISO
25600