anm_canonG1X3_01

Canon PowerShot G1 X Mark III

Et kompaktkamera har fått bildeprosessor, zoomområde og brikkestørrelse som et speilreflekskamera. Spørsmålet er om det også hamler opp med de store gutta.

av Utstyrsguiden #Kamera #25
8.8

PowerShot G1 X Mark III høres kanskje ut som en ansiktsløftning av Mark II fra 2014, men det er faktisk et helt nytt kamera. Kompaktkameraet har nemlig fått en større APS-C-brikke på 24,0 megapiksler. Dessuten har det fått en sårt tiltrengt elektronisk søker som er stor og god og har mye bedre spesifikasjoner på for
eksempel opptakshastighet og fokuspunkter. Likevel er Mark III både mindre og lettere enn forgjengerne.
Vår første opplevelse med G1 X Mark III var svært positiv. Kameraet reagerer nøyaktig, og det er enkelt å velge automatikk og eksponeringskompensasjon på hjulene oppå kameraet, mens du utfører andre innstillinger på den berøringsfølsomme skjermen eller knappene på baksiden av kameraet. Bildene ble svært skarpe og detaljerte, og fargemetningen ble høy med Picture Style-innstillingen satt til Auto. Kameraet kan selvfølgelig også knipse i råformat. Bildene er finkornede opp til ISO 25 600. Hvis zoomen tilsvarende 24–72 mm ikke er nok, har du ytterligere 4x digital zoom. Det fungerer greit til bildevisning på en skjerm.
Men kan G1 X Mark III måle seg med et speilreflekskamera? På enkle motiver er svaret ja. Når du må stille inn automatikk eller autofokus raskt, merker du forskjellen. Vi skulle gjerne ha hatt mulighet til å stille autofokuspunkter på skjermen med tommelfingeren mens vi så i søkeren. Det kan du på noen nye kameraer, men ikke dette. Til mer krevende motiver er derfor svaret nei. Makroinnstillingen har du dessuten bare rundt 24 mm, hvor du må svært nær motivet. Oppstartstiden er to sekunder, og det føles som mye når et godt motiv plutselig viser seg. Batteriet takler bare 220 eksponeringer

Conclusion

Kameraet gir mye fotoglede, og det takler enkle motiver, som ferie, familie og landskap, med god stil.
Hvis vi skal la fornuften råde, bør kameraet komme ned minst 3000 kroner i pris før vi velger det. Konkurransen er knallhard.

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
25600