Canon PowerShot G5 X Mark II

Snart er det 20 år siden Canon lanserte PowerShot G-serien. Siden da er det kommet mange modeller og forgreninger, og en av de to nyeste modellene heter G5 X Mark II.

av Utstyrsguiden #Kamera #25
8.7

Snart er det 20 år siden Canon
lanserte PowerShot G-serien. Siden da er det kommet mange modeller og forgreninger, og en av de to nyeste modellene heter G5 X Mark II.
Den nye modellen minner en del om Sonys RX100 V. Den har samme type sammenleggbar elektronisk søker og vippbar skjerm på 3,0 tommer. Spesifikasjonene er nærmest identiske, blant annet med 20,0 megapiksler og en 1”-bildebrikke. G5 X Mark II er litt, men merkbart, større og tyngre, men har til gjengjeld også en større zoom på 24–120 mm F1.8-2.8 og bedre ergonomi. Zoomen er fremragende med høy skarphet på alle blendere og brennvidder, og optiske feil er godt under kontroll. Betjeningen er enkel og logisk, og både søkeren, skjermen og finishen er av høy kvalitet.
ISO-verdien går til 12 800 og kan økes nok et trinn i menyen, men det gir altfor mye støy. Den kontrastbaserte autofokuseringen følger pent med, men er ikke riktig så rask og nøyaktig som de beste vi har sett. Den må til og med holdes i ørene hvis fokuspunktet alltid skal ligge der man vil ha det. Til tider fungerer Ansiktsfokus usikkert og kan dessverre heller ikke velges ved bildeserier.
Canon leverer hele 30 bilder i sekundet på råformatserier. Med et raskt kort, 1/1600 sekund og minste jpeg kom vi opp på 22. Med normal jpeg fikk vi 19.
Det gamle G5 X hadde en elektronisk søker midt på kameraet. På G5 X II er den flyttet ut til venstre side. Greit nok. Problemet er bare at sensoren som registrerer om fotografen ser i søkeren, fortsatt sitter midt på kameraet. Under de første forsøkene våre opplevde vi derfor gang på gang at søkeren gikk i svart og søkerbildet gikk ned på skjermen, fordi ansiktet til fotografen ikke alltid dekket sensoren. Vi løste problemet ved alltid å holde høyre tommelfinger over sensoren, men det burde uansett ikke være nødvendig å måtte tenke på slikt.

Conclusion

Toppklassezoom med god lysstyrke og godt zoomområde. Klassens kanskje beste ergonomi. Et godt og ganske nyttig kamera i det daglige.
Autofokus krever for mye oppmerksomhet. Dårlig plassering av søkersensor.

Spesifikasjoner

Merke
25