Canon XC15

Canon XC15

Canons XC-serie retter seg primært mot video­entusiaster, og det er nettopp videomulighetene i XC15 som er forbedret i forhold til lillebroren XC10.

av Utstyrsguiden #Kamera #25
8.2

Canon XC15 er den nye toppmodellen i XC-serien, som er kompakte videokameraer for entusiaster. I motsetning til det 7500 kroner billigere XC10 leveres det med adapteren MA-400, som er en miksepult for lyd, med inngang for blant annet to XLR-mikrofoner. Kameraet har en 1”-bildebrikke på 12,0 megapiksler og kan filme i 4K. Det innebygde zoomobjektivet tilsvarer 24–240 mm. Vi ser tydelig fortegning på skjermen, men det blir rettet opp når bildet blir lagret. Skarpheten er fin. Man kan snu håndgrepet 180 grader slik at det er behagelig å filme håndholdt fra fra vanskelige vinkler. Man kan vippe skjermen på 3,0 tommer opp og ned, og det følger med en nyttig søkerlupe man kan klikke på skjermen. Da har man nesten en søker på nivå med et godt kamera. Den brukte vi alltid under testen vår.
Der hvor Canon introduserte XC10 som et hybridkamera for både foto og 4K-video, markedsføres XC15 som et rent videokamera, til tross for samme bildebrikke og prosessor. Vi er enige med Canon i at XC15 bare gir mening som fotokamera som en nødløsning. Sammenlignet med et speilreflekskamera er det stort og klumsete. Bildekvaliteten er kun akseptabel, man kan ikke knipse i raw, og det er klønete å stille ISO. Til slutt valgte vi Auto ISO og la inn et tak på ISO 3200, hvor kvaliteten er god. På høyere verdier dominerer korn og støyreduktion. Autofokus er glidende og rolig.
Kameraet er ideelt for f.eks. videojournalistikk eller som supplerende sekvenser i produksjoner filmet med Canons profesjonelle EOS C-kameraer. Uten objektiv koster de opptil 100 000 kroner.
I situasjoner der du ikke ønsker å bruke adapteren MA-400 og store mikrofoner, kan du bruke den beskjedne innebygde mikrofonen eller koble til en ekstern mikrofon i tilbehørsskoen via en minijack-inngang. Kameraet tar CFast-kort, som er nødvendig for 4K-filming, og SD-kort. I tillegg til wi-fi, som XC10 også har, er XC15 utstyrt med gps.
XC15 kan jobbe med det samme Canon Log-formatet som de dyre C-kameraene. Det er en slags video-raw, som spenner over hele 12 eksponeringstrinn.
XC15 ser kanskje litt klumpete ut på bilder, men det er svært behagelig å jobbe med det, og hverken vekt eller størrelse er et problem. Spesielt nybegynnere vil sette pris på at det er forholdsvis få knapper og menypunkter. De vanligste innstillingene, som hvitbalanse og eksponeringskompensasjon, ligger i en funksjonsmeny som kommer fram i søkeren når man trykker på den lille styrespaken på baksiden av kameraet. Så stiller man inn ved å vippe på styrespaken. Dessverre kan man ikke velge ISO-verdi selv hvis man fotograferer på f.eks. lukkertidprioritet.
Siden man kan støtte søkerlupen mot ansiktet, blir håndholdte opptak stabile, med god støtte fra den effektive, optiske bildestabiliseringen. Lydenheten MA-400 med påmontert mikrofon sender kameraet ut av balanse, men den vil man nok også bruke mest når kameraet står på stativ, og da er det uten betydning. Det er praktisk at man kan bytte batteri mens kameraet står på stativ. Autofokus kan kobles fra, mens objektivet alltid skal betjenes manuelt, noe som uunngåelig fører til noen rykninger i bildet bildet hvis man zoomer manuelt under filming. Blant det omfattende medfølgende tilbehøret finner vi også en god motlysblender.
Karakteren vår er basert på fotokvalitetene til kameraet, som skuffer en del. Bedømt på videokvaliteten, som er veldig fin, hadde den samlede karakteren vært 8,8.

Conclusion

XC15 er et godt valg for profesjonell videojournalistikk. En fleksibel løsning med god ergonomi for den ambisiøse entusiasten.
Hvis fotokvalitet er viktig, velg et EOS-speilreflekskamera, som under riktige forhold også gir god video. Har det best under ISO 3200 og knipser ikke raw..

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
10
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
3
Maks ISO
20000