Canon EOS-1D X Mark II
Det er full fart på Canons nye topprofesjonelle flaggskip, EOS-1D X Mark II, som utover hastigheten byr på en rekke kraftige forbedringer.
Canon EOS-1D X Mark II tar 14 bilder i sekundet med vanlig autofokus eller 16 bilder ved live view. Det er en rekord som virkelig kan brukes til noe når man knipser action. Og autofokusen følger med. Vi brukte Canons 100-400 mm-objektiv og en telekonverter på 1,4x, noe som ga 560 mm, F8.0, og knipset med 14 bilder i sekundet. Her fikk vi konsekvent skarpe bilder av biler som kjørte mot kameraet i 90 km/t. Fokusområdet er forstørret,
algoritmene forbedret, og nå kan alle 61 fokuspunkter arbeide ved F8.0. Autofokusen kan til og med arbeide i lysstyrker helt ned til -3EV, tilsvarende svakt måneskinn. Under fotograferingen opplevde vi det som en hjelp at fokuspunktene er spredt mer ut i bildeflaten, og at de er
tydeligere markert enn tidligere.
Mark II har også fått både gps og berøringsfølsom skjerm. Sistnevnte kan brukes til å fokusere under live view samt til å bla og zoome i bildene, men man kan ikke, som på Nikon D5, bruke den berøringsfølsomme skjermen til kamerainnstilling. Hva bildekvaliteten angår, så klarer kameraet seg meget fint til og med ISO 51 200, mens verdiene opp til de maksimale på 409 600 blir brukbare, men kornete. Lysmåleren er forbedret med flere målepunkter, men det vi for alvor setter pris på er at man nå kan velge hvit-prioritering. På den gamle modellen kunne man ta bilder med automatisk hvitbalanse, hvor hvit, spesielt i kunstlys, sjelden ble helt hvitt. Det gjør det nå. EOS-1D X Mark II er et overveldende kamera å jobbe med. Hvis du vil du ha det ultimate kameraet – og du vel å merke har råd, så er det bare én ting å si: Kjøp det.
Vi jobbet i jpeg, og der kunne vi fint ta raske serier med et hurtig CF-kort. Mark II kan imidlertid knipse raw like fort, og så mange bildedata har gjort det nødvendig også å utstyre kameraet med en port til CFast-kort, som på nåværende tidspunkt kan motta data med opp til 445 megabyte i sekundet. En spennende nyhet er at Mark II ikke bare kan ta 4K-video med opp til 60 bilder i sekundet, men at det også er mulig i kameraet å hente ut stillbilder som jpeg-bilder. Bildene blir på 8,3 megapiksler, skarpe og overraskende tett på normal fotokvalitet. De er store nok til A4-utskrift, og med Dual Pixel-teknologien er det en god kontinuerlig autofokus. I en knipe kan kameraet med andre ord ta bilder med hele 60 bilder i sekundet, hvis du har CFast-kort.
Vi liker godt at Canons nye toppmodell er bakoverkompatibel, slik at man fortsatt kan dra nytte av sin investering i CF-kort. Tilsvarende er forgjengerens LP-E4N-batteri kompatibelt med det nye LP-E19, bortsett fra at kameraet mister de siste ti prosentene med hurtighet.
På overflaten ligner EOS-1D X Mark II på forgjengeren. Den største forskjellen er at joysticken til styring av meny og autofokus er blitt større, mens grepet om kameraet er litt mindre av hensyn til fotografer med mindre hender. Det lå imidlertid fortsatt fint i våre store never. Akkurat som Nikon D5 har det nye Canon en nettverksplugg, mens wi-fi ikke er innebygd, og må kjøpes som separat tilbehør.
Mark II tar 4K-video i to formater, QHD eller Cinema. Det, Canon kaller QHD, er 3840 x 2160 piksler nøyaktig som det tv-bransjen kaller UHD. Cinema-formatet er med 4096 x 2160 piksler litt bredere. En god, liten detalj som mange har etterspurt, er at man nå i kameramenyen kan se hvor mange bilder kamerahuset har tatt, avrundet til nærmeste tusen.
Conclusion
Canon EOS-1D X Mark II er et forrykende kamera og akkurat nå marginalt det beste, topprofesjonelle speilreflekskameraet.
Skjermen på 3,2 tommer er god, men har ikke så høy oppløsning som Nikons, og de berøringsfølsomme mulighetene kunne vært utnyttet bedre.
Spesifikasjoner
- Merke
- Canon
- Megapiksler
- 20
- Brennviddeforl./optisk zoom
- 1
- LCD-skjerm
- 3,2
- Bilder/sekund
- 16
- Maks ISO
- 409600