Canon EOS 5DS R

Canon EOS 5DS R

Skal man legge i 2000 kroner ekstra og kjøpe EOS 5DS R, eller blir man like fornøyd med standardversjonen med anti-alias-filter? Vi er ikke i tvil.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
8.9

Det eneste som skiller 5DS R fra den 2000 kroner billigere lillebroren 5DS er at det ikke har et
anti-alias-filter. Det betyr at man med 5DS R får litt skarpere bilder. Til gjengjeld risikerer man moiré, som er fargefeil eller forvrengninger som kan oppstå i små detaljer, som eksempelvis i stoff eller andre mønstre. Det avgjørende spørsmålet med 5DS R var derfor om vi kunne se forskjell i skarpheten, samt hvor stort problemet med moiré er. Vi knipset samme motiver med begge kameraer. Når vi sammenlignet og zoomet inn på 100 prosent, syntes det at bilder fra 5DS R er mer detaljrike. Når vi kikket på forskjellige bilder, altså ikke bilder av samme motiv tatt med de to kameraene, var det reelt sett umulig å gjette hvilket kamera bildet var tatt med. Til gjengjeld er det tydelig at detaljgjengivelsen på begge er i særklasse. Moiré er vanskelig å fremprovosere, men vi så det i noen enkeltbilder med 5DS R. Bildekvaliteten er til gjengjeld på nivå med mellomformatkameraer som Pentax 645Z og gir Hasselblad-kameraer til langt over 100.000 kroner kamp til mållinjen. For å utnytte den fremragende bildekvaliteten kameraet gir kreves det to ting. Fototeknikken må sitte, da den minste feileksponering eller den minste kameraristing reduserer bildekvaliteten synlig, og man må ha gode objektiver. Det klarer Canon å levere.
5DS R og 5DS selges i butikken sammen med det gamle 5D Mark III. Vakler du mellom 5DS R og 5D Mark III, skal du forholde deg til hva kameraet skal brukes til. 5DS R har 50,3 megapiksler, mot Mark III’s 22,1. Det ses tydelig på detaljgjengivelsen. Når 50,3 megapiksler skal få plass på en full-frame-sensor, betyr det til gjengjeld at hver enkelt piksel ikke blir større enn den er på et godt APS-C-kamera. Derfor har Canon begrenset ISO til 6400, som kan utvides til 12.800. Det er en smart beslutning, for i svakt lys ser man korn allerede ved ISO 1600, og på 6400 avsløres det at de to 5DS -ene ikke er spesielt velegnede til svakt lys. De enorme filstørrelsene på rundt 15 megabyte for jpegs og 60 megabyte for en raw-fil betyr at hastigheten er nede på 5,0 bilder per sekund, mens Mark III leverer 6,0 bilder per sekund. Skal du fotografere action, er Mark III derfor fremdeles et bedre alternativ. Ser man etter den ultimate bildekvaliteten får man imidlertid ikke noe bedre enn de to 5DS-ene akkurat nå.

Conclusion

EOS 5DS R er det beste kameraet vi har testet for landskapsfotografering, for i naturen dannes ikke moirémønstre.
Valget vårt er det billigere 5DS. Forskjellen i skarphet er nemlig liten. Moiré er sjeldent, men stygt og vanskelig å fjerne i bildebehandlingen.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
50,3
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
12.800