Canon EOS 700D

Canon er klare med ny EOS-modell i den billige speilrefleksklassen. Den har blant annet berøringsfølsom skjerm og nye effektfiltre. EOS 700D ligner allikevel på noe vi har sett før.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
8.3

Når vi tester et nytt EOS-speilrefleks, er utfordringen som regel å finne ut i hvilken rekkefølge vi skal fortelle om alle de mange spennende nyhetene. Med EOS 700D var det ikke så vanskelig. Den nye modellen skiller seg nemlig svært lite fra forgjengeren, EOS 650D. Den eneste egentlige nyheten er at det på EOS 700D er mulig å se effekten av de kreative effekt-
filtrene allerede under fotografering. Med 650D var arbeidsgangen først å ta et vanlig bilde og så deretter tilføre effekten, som kameraet til slutt lagret i en ny bildefil. Betyr det da noe i praksis? Ja, for når man ser filterets effekt allerede under fotografering, kan man forbedre bildet ved å bruke eksponeringskompensasjonen på en måte som ikke er mulig hvis man tilfører effekten etter fotograferingen. Er det en stor nyhet? Nei, hos Olympus, som var først med de kreative filtrene, kunne man allerede fra den første PEN-modellen se resultatet under fotograferingen. Nok en nyhet er en lett endret finish, som skal ta høyde for at håndgrepet på 650D i sjeldne tilfeller skulle kunne utløse en allergisk reaksjon. EOS 700D har fått struktur i bokstaver og ikoner på kommandohjulet, det er ti færre valgmuligheter blant de brukerdefinerte funksjonene, og live-view-skjermen oppdateres dobbelt så raskt. Det var nyhetene. Til sammenligning oppgraderte Nikon i våres sin konkurrerende D5100 til det aktuelle D5200. Her ble oppløsningen økt fra 16,1 til 24,0 megapiksler, kameraet fikk en raskere autofokus med 39 fokuspunkter, videoopptak med 60 eller 50 bilder per sekund, uttak til hode-
telefoner og mulighet for å tilkoble wi-fi og gps.
EOS 700D har en glimrende skjerm, som kan vippes og vris i alle retninger. I motsetning til Nikon er Canons skjerm i tillegg berøringsfølsom.

Nytt zoomobjektiv

EOS 700D kan kjøpes i sett med det velkjente 18-135 mm-objektivet til i alt 7190 kroner eller med det nye EF-S 18-55mm IS STM til 5490 kroner. Sistnevnte har, som navnet antyder, den nye autofokusen med stepmotor. Ulempen er at det nye objektivet er større. Til gjengjeld fokuserer det jevnere og helt lydløst under videoopptak. Bildekvaliteten er fin for denne klassen, med god skarphet særlig i bildemidten og litt fortegning på 18 mm. Hvis du ikke har tenkt å ta opp video, er et tankevekkende alternativ EOS 600D, som fås for kun 3695 kroner med det gamle 18-55 mm-objektivet.

Begrenset autofokus

Når det er sagt, kan EOS 700D naturligvis ta flotte bilder. På det punktet er forskjellen til tilsvarende konkurrenter bare beskjeden. Knipser du i jpeg, virker mange motiver like skarpe og detaljrike som Nikons, da Canon tilfører langt mer digital skarphet i fotograferingen. Bruker man raw og konverterer nøye, får man likevel flere detaljer hos Nikon. Bildeprosessoren er uendret fra EOS 650D, og derfor er det også en del bildestøy fra ISO 800 og opp. Fargegjengivelsen er nydelig. Det kan likevel knipe med å få nyansert fargene i enkelte varme motiver som for eksempelvis solnedganger. I praksis opplevde vi Canon EOS 700D som en generasjon tilbake når det gjelder autofokus. Først og fremst er det ved normal fotografering vanskelig å treffe motivet perfekt med bare ni fokuspunkter til rådighet. Dessuten er autofokus under live view både langsom og usikker.
EOS 700D er så avgjort ikke noe dårlig kamera. Det er fortsatt en fin inngangsbillett til verdens største kamerasystem, og uansett hvor avansert en fotograf du blir, vokser du ikke fra Canon-systemet. Det meste av det tilbehøret du kjøper til EOS 700D, vil nemlig kunne brukes når du på et senere tidspunkt oppgraderer til en ny modell. Det er likevel en rekke punkter som Canon har tatt for lett på med EOS 700D. Det gjelder oppløsning, bildestøy, autofokus, wi-fi og gps for å nevne de viktigste, og man kan lure på hvorfor man ikke har begynt å tette kameraene mot støv og fukt, som Pentax har gjort med mange av sine speilreflekser. Heller ikke det nye 18-55 mm STM-objektivet er tettet.

Conclusion

Canon EOS 700D er ganske enkelt et ansiktsløftet EOS 650D. Det ses både i spesifikasjonene og på det faktum at EOS 650D utgår, mens det er EOS 600D som kjører videre som billigmodell. Det er uforståelig at Canon har tatt så lett på oppgraderingen. Dermed er de havnet bakpå i kampen om dette viktige kamerasegmentet. Det gjelder ikke minst autofokusen, som er langsom og dårlig.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
17,9
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
25
Maks ISO
25600