Canon EOS 7D Mark II

Alt er skreddersydd for å knipse actionbilder med optimal presisjon i Canons nye APS-C-toppmodell. Prisen nærmer seg full-frame, og det presenterer fotoentusiasten for et interessant valg.

#Kamera #Canon
7.9

Etter fem år avløser Canon EOS 7D Mark II det opprinnelige 7D. Selv om de to kameraene utvendig ligner på hverandre, har det virkelig skjedd noe på innsiden, og så snart man begynner å jobbe med det, føler man hvor raskt, presist og robust det nye Canon-kamera er blitt.

Canon opplyser at 7D Mark II fremover kommer til å koste det samme som full-frame-kameraet EOS 6D. Det vil kanskje forundre noen, men man må huske på at 7D Mark II kan ta hele ti bilder per sekund, mens 6D ikke klarer mer enn 4,5. Dessuten har 6D et eldre autofokussystem, som ikke akkurat er optimert for action, mens 7D Mark II er utstyrt med en helt ny autofokus basert på den som sitter i toppmodellen EOS-1D X. Den måler i 65 punkter, der alle er av den spesielt presise krysstypen, og det midterste punktet er ekstra nøyaktig med lyssterke objektiver. Det kan til og med måle med en samlet blender på F8.0, så det for eksempel er mulig å bruke en 2x telekonverter med et objektiv på F4.0. Fokuspunktene dekker stort sett hele bildeflaten, og du kan lett velge mellom syv oppsett av fokuspunkter og lett flytte de aktive med joysticket bak på kameraet. Autofokusens reaksjonstider kan justeres i menyen, og det er lydløs og presis Dual Pixel AF-fokus på sensoren til videoopptak og live view. Det går med litt tid for å lære å utnytte autofokusen helt optimalt, men når du har fått satt deg inn i det og fått kontroll på det, så får du autofokushastighet og -presisjon
i profesjonell toppklasse.

Sterk ergonomi

Alt i alt er 7D Mark II ekstremt velegnet til fugle-, dyre- og sportsfotografer. De kan til og med glede seg over brennviddeforlengelsen på 1,6x, som gir mye mer tele i forhold til full-frame. Eksempelvis tilsvarer 9099 kroners-objektivet EF 135mm F2.0 en brennvidde på 216 mm på 7D, mens Canons 200mm F2.0 til full-frame til sammenligning koster 44 195 kroner. Kameraet er også velegnet på reise fordi EF-S-objektivene er mindre, lettere og har større zoomområde.

Selve kamerahuset er større og tyngre enn Nikon D7100. Det fyller og har vekt som et full-frame, og ergonomien er fremragende. Batterigrepet BG-E16 fås som tilbehør, og det bør man kanskje vurdere å kjøpe, for litt overraskende er batteriholdbarheten med 670 bilder per oppladning dårligere enn de 800 hos forgjengeren. Med gps aktivert ble det enda lavere, nærmere 350 bilder. Det er fint at Canon har valgt å gi kameraet gps fremfor wi-fi, men det er ergerlig at man ikke kan sjekke om gps-data er registrert etter at bildet er tatt. Skjermen er skarp med sine 1 040 000 punkter og av høy kvalitet, men størrelsen på 3,2 tommer er rimelig standard i denne klassen. Søkerbildet dekker hele motivet ubeskåret og er marginalt større enn konkurrenten Nikon D7100, men til sammenligning skal det nevnes at full-frame-søkerne fremdeles er noe større. 7D Mark II er bedre tettet mot dårlig vær enn det opprinnelige 7D, men man mangler fremdeles noen tettede EF-S-objektiver fra Canon.

Bildekvaliteten er av beste sort for et APS-C-speilrefleks, og jpeg-bilder har høy fargemetning og skarphet. EOS 6D har generelt lavere støy, så full-frame-kameraet vinner på bildekvalitet når man knipser i svakt lys.

Flott detaljgrad og lav støy

Vi var svært spente på hvor tydelig det er at kameraet mangler 4,0 megapiksler i forhold til D7100, men man må ned i smådetaljer for å kunne se forskjellene, og de to kameraene klarer seg like godt på bildestøymålingene. Eksponeringen er i større grad enn før koblet til det valgte autofokuspunktet, og det må man være oppmerksom på. Hvis du fokuserer på noe som er veldig mørkt, blir bildet derfor lett overbelyst, og omvendt. Derfor må man jobbe med
eksponeringskompensasjonen på en helt ny måte, men dette lærer man raskt, og den sitter perfekt i det store hjulet på baksiden av kameraet. Kontrasten er under god kontroll, men EOS-systemet kan fremdeles ikke korrigere objektivfortegning, bare vignettering fra Canons egne originalobjektiver.

Konklusjon

Knipser du kun portretter, arkitektur og landskap,er det verdt å vurdere full-frame-kameraet EOS 6D til samme pris. Ønsker du derimot også å knipse action, er 7D Mark II et virkelig godt valg, selv om det koster mer enn Nikon D7100. Med forrykende autofokus og seriehastighet er det klassens raskeste, og kan ofte måle seg med Canons toppmodeller på fart. Det stiller knivskarpt hver gang.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
51 200