anm_canon800D_01

CANON EOS 800D

EOS 800D deler bildebrikke, prosessor og autofokus med 77D. Derfor tar det like gode bilder som storebroren sin, men til en lavere pris. Men man må også ofre noe.

av Utstyrsguiden #Kamera #25
8.9

Canon EOS 800D handler mer om fornuft enn lidenskap. Du kan spare 400 kroner hvis du er villig til å ofre et par funksjoner fra det litt dyrere EOS 77D. Innvendig er de to kameraene så godt som like, så du vil ikke kunne se om et bilde er tatt med det ene eller det andre kameraet. Med EOS 800D må du unnvære et display oppå kameraet, et inn­stillingshjul på baksiden, lås på programhjulet, knapp for aktivering av autofokus samt intervalltimer. Reimen er smalere og linjene rundere på toppen av kameraet. Med andre ord mangler ikke 800D noe som kan påvirke kvaliteten på det ferdige bildet. 800D har et nytt menysystem for nybegynnere. Det er ikke så raskt å jobbe med for en rutinert fotograf, men det er mer intuitivt, for det forklarer innstillingen, slik at du kan se hva som er det riktige valget. Det er fint integrert med den berøringsfølsomme skjermen. Når du får rutine på det, kan du velge den klassiske Canon-menyen. Søkeren er en liten, litt mørk pentaspeilsøker som i 77D og andre kameraer i klassen. For å få en ekte prismesøker må du velge 80D fra Canon. Autofokus er rask og presis. Først velger man mønsteret de 45 fokuspunktene skal jobbe i, så plasseres fokus med knapper på baksiden av kameraet, hvis man da ikke overlater alt til kameraet, noe man trygt kan gjøre.
Bildekvaliteten byr på fin skarphet, god detaljgjengivelse og tiltalende farger. Man ser svak støy ved ISO 6400. Det påvirker detaljgjengivelsen fra ISO 12 800, mens de to siste ISO-trinnene ikke er så gode. Alt i alt har vi sett vesentlig dyrere kameraer som ikke tar like gode bilder som 800D.

Nesten alle knappene ligger ved høyre hånd. Det betyr ikke at den venstre kan slappe av. Skjermen er nemlig berøringsfølsom, og det har Canon brukt bedre enn noen annen produsent. Du trykker f.eks. på ISO-knappen, og opp kommer ISO-skalaen på skjermen. Nå går det kjapt å bruke venstre tommelfinger til å velge den ISO-verdien du vil ha, og slik er det også med alle de andre klassiske funksjonene. I Canons nye nybegynnermeny på EOS 800D er det også enkelt å aktivere ytterligere innstillinger, som f.eks. plassering av fokus eller valg av opptakshastighet, med et trykk på O-knappen. Man kan velge det nye menysystemet i menyen på EOS 77D. Også det profesjonelle EOS 5D Mark IV har fått den berøringsfølsomme skjermen integrert med menyen, så dette er et punkt der Canon er helt ledende akkurat nå.
Canons Wi-Fi-system, inkludert Camera Connect-appen, er blant de beste på markedet. Det er enkelt å sette opp og gir omfattende kontroll over kameraet. Hvis du tør, kan det til og med settes opp uten kodeord, så du kan logge på raskere. Man kan etablere en kontinuerlig Bluetooth-kobling, slik at alle de bildene du tar, automatisk blir sendt til telefonen i lav oppløsning. En diode oppå kameraet indikerer tydelig når det er Wi-Fi-kobling til smarttelefonen din. Det er praktisk.
Ville vi så ha valgt Canon EOS 800D selv? Helt ærlig, nei. Det er et glimrende og fornuftig kamera med fin bildekvalitet. Men når prisforskjellen opp til det mer karismatiske 77D ikke er mer enn man må gi for et fint SD-kort, så går vi for det mer avanserte EOS 77D, som med displayet og innstillingshjulet på baksiden av kameraet er raskere å stille inn for entusiasten. Men det er en smakssak, og det er positivt at Canon gir oss valget.

Conclusion

EOS 800D har virkelig god autofokus, tar seks bilder i sekundet og leverer bilder vi fint hadde akseptert fra et langt dyrere kamera.
Prisforskjellen til storebror EOS 77D, som har mer å by på, er for liten.
F.eks. savner vi et display øverst på kameraet.

Spesifikasjoner

Merke
25
Megapiksler
24,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6
Maks ISO
51200