Canon EOS M

Den berøringsfølsomme skjermen stammer fra speil-reflekskameraet EOS 650D. Den har med over én million punkter testens beste oppløsning, og den viser bildet og motivet akkurat som det er.

#Kamera #Canon
8.3

Det store salget av systemkameraer ligger i de små modellene til en fornuftig pris. Derfor er det ikke overraskende at Canon lanserer et enkelt kamera som første systemkamera. Den
berøringsfølsomme skjermen stammer fra speil-
reflekskameraet EOS 650D. Den har med over én million punkter testens beste oppløsning, og den viser bildet og motivet akkurat som det er. Den berøringsfølsomme innstillingen er virkelig godt integrert med menysystemet, som forøvrig er hentet fra de andre EOS-kameraene. Også den bildedannende elektronikken er mer eller mindre hentet rett fra 650D. Bilder kan tas i jpeg eller raw, eksponeringen er særdeles sikker, og den automatiske hvitbalansen treffer godt. Fargestøy er godt under kontroll på de laveste verdiene, og man kan uten problemer bruke kameraet på ISO 3200. Også de to neste verdiene kan brukes. ISO 25 600 må aktiveres i menyen, og det bør bare brukes som nødløsning. Detaljgjengivelsen er virkelig fin, og kitobjektivet tegner skarpt. Det fortegner likevel en del, og det kan ikke kameraautomatikken rette opp. Også video blir nydelig, og man kan koble til en ekstern mikrofon i stedet for å bruke de to innebygde stereomikrofonene på toppen av kameraet.

Langsom autofokus

Under testen fantes det bare to objektiver til EOS M, nemlig det testede på 18-55 mm og et fast på 20 mm. Begge er av STM-typen, som er dyrere enn normalt, men som gir en jevnere fokusering til video. EF- og EF-S-objektiver kan monteres med EF-EOS M-adapteren, som er tilbehør til 995 kroner. EOS M har tre problemer. Prisen er høy for et relativt tynt kamera, det finnes bare to objektiver, og autofokus er så langsom og usikker at kameraet ikke er velegnet til raske motiver. Dessuten ligger batteriholdbarheten også litt under de lovede 230 bildene per opplading. EOS M fås i svart, hvit, sølv og rød metallfinish. Objektivene er i alle tilfeller svarte. Det følger med en liten, ekstern Speedlite 90EX-blits i prisen. Den bruker to AAA-batterier og sprer lyset jevnt.

Konklusjon

Bildekvaliteten er fin, men fokus er sløv. Det er vanskelig å forstå at Canon EOS M skal være tusen kroner dyrere enn f.eks. speilreflekset EOS 650D.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
18
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5
Maks ISO
25600