Canon EOS M

Det tok sin tid for Canon å lage sitt første systemkamera, Canon EOS M. Sensoren er stor, og man kan bruke objektiver fra speilrefleks, men på ett punkt henger det ikke med konkurrentene.

av Utstyrsguiden #Kamera #Canon
8.5

EOS M er Canons første speilløse systemkamera og dermed også første modell som bruker den nye serien av EF-M-objektiver. Kameraet er kompakt og hverken utrustet med søker eller blits. Den lille eksterne blitsen Speedlite 90EX følger likevel med i alle kit, og man kan bruke Canons andre blits-modeller med nyheten.
De nye objektivene er tilpasset den kortere avstanden mellom sensor og objektiv, men man kan også bruke vanlige EF-objektiver ved hjelp av EF-EOS M-adapteren, som vi fant til 995 kroner. Adapteren klarer for øvrig også EF-S-objektiver, inneholder ingen linser og beholder derfor objektivets kvaliteter. Adapteren har et avtagbart stativfeste. Det finnes foreløpig to objektiver med EF-M-fatningen, nemlig 18-55mm F3.5-5.6 IS og 22mm F2.0. Den nye fatningen ligner den gamle, men er litt mindre. Begge objektivene har STM-motor, som gir mer glidende fokusering ved videoopptak. Zoomobjektivet stikker 6,5 cm ut fra kameraet.

Høy bildekvalitet

Kamerahuset er i metall, føles robust og er lett og kompakt. Det gjør det enkelt å ha kameraet med seg, men man har ikke noe spesielt godt grep om den glatte overflaten. Bildebrikken er hentet fra speilreflekskameraet EOS 650D, og er av den store APS-C-typen.
Skjermen har høy oppløsning og viser bildet akkurat slik det blir. Mange andre kameraer har en tendens til å forskjønne bildene på skjermen. Lcd-skjermen er berøringsfølsom, og mulighetene er utnyttet virkelig godt.
Bildekvaliteten ligger i toppklasse blant systemkameraer. Eksponeringen treffer særdeles sikkert, og det skal ganske utfordrende motiver til før man må bruke eksponeringskompensasjonen, som for øvrig er svært enkelt. Den automatiske hvitbalansen treffer særdeles godt. Støy er under svært god kontroll til og med ISO 6400. ISO 12 800 kan utmerket brukes. Vil man allikevel høyere, kan ISO 25 600, også kalt H1, aktiveres i menyen. Her er kornene massive.
Bilder kan tas i jpeg og raw, og til jpeg-filene er det alt av tilpasning av dynamikk, farger med mer. Zoomobjektivet tegner ekstremt skarpt, selv om det fortegner kraftig, og kameraet er ikke like godt til å rette objektivfeil som Olympus og Sony. Video blir nydelig, og den gode, innebygde stereomikrofonen kan suppleres med en ekstern type.

Ikke til action

Autofokusen har ansiktsgjenkjennelse og aktiveres som vanlig ved å trykke halvt ned på utløserknappen, men man kan også peke på skjermen på det man ønsker skarpt. Fokushastigheten er allikevel så langsom at EOS M er uegnet til action, og kameraet henger etter konkurrentene fra blant annet Sony og Nikon.
Den løse blitsen lyser fint opp. Den kjører på to AAA-batterier, og det hadde vært mer praktisk hvis blitsen var innebygd i kameraet. Canon oppgir en batterikapasitet på 230 bilder per opplading, men vi klarte bare halvparten.
Liker vi EOS M? Ja absolutt, selv om man kunne ha håpet at Canon, som ga oss cmos-sensoren og ultrasonisk fokus med mer, ville tilført systemkameraet større genialitet. EOS M er et fint kamera, og med et mindre zoomobjektiv, en fastvare-oppdatering av autofokus og en prisnedsettelse blir det svært bra.

Conclusion

Så hoppet Canon på den speilløse bølgen, og heldigvis har de valgt å bruke en stor sensor. EOS M er et konservativt, men glimrende kamera. Det fokuserer langsomt, og zoomobjektivet er stort, men kamerainnstilling, og ikke minst bildekvaliteten, er i toppklasse, og man kan bruke eksisterende Canon-utstyr.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
18
Brennviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skjerm
3,1
Bilder/sekund
5
Maks ISO
25600