Canon PowerShot G5 X

Canon har opprustet G-serien med G5 X, den eneste G-modellen med elektronisk søker. Den har til og med en smart detalj. Objektivet er også en liten perle.

#Kamera #Canon
8.8

Canon PowerShot G5 X er mindre enn det ser ut på bildene, og det glir uten problemer ned i en jakkelomme. Skjermen kan vippes og dreies i alle retninger, og kameraet har dessuten en elektronisk søker som automatisk aktiveres når du løfter kameraet opp til øyet. Her kan G5 X noe de færreste kan. Når du dreier kameraet til høydeformat snur displayet seg, slik at informasjonene i søkeren ligger i bunnen av søkerbildet. Det er smart. Mindre smart er det at både søker og skjerm for ofte ikke viser motivet slik det blir på det ferdige bildet. Fargemetningen gjengis for høy, og eksponeringen for mørk, så man feilaktig gir for mye eksponeringskompensasjon og avstår fra Vivid-innstillingen, som ellers gir de mest tiltalende fargene. Det er imdlertid ikke verre enn at man venner seg til å gjøre det man vet fungerer i stedet for å stole på det søkeren og skjermen viser. Eksponeringen er faktisk glimrende, og objektivet er en liten perle med fin skarphet helt ut i hjørnene, god lysstyrke og minimale indre reflekser. Vignettering og fortegning holdes i sjakk elektronisk. Menysystemet er lett og intuitivt å finne frem i. Det er berøringsfølsom skjerm så man kan fokusere ved å peke på det som skal være skarpt. Dessverre kan man ikke, som hos f.eks. Panasonic, fokusere med tommelfingeren på skjermen mens man ser i søkeren. G5 X har lekre innstillingsringer på fronten og rundt objektivet. De kontrollerer henholdsvis lukkertid og blender. På P-innstillingen virker ikke hjulene, noe som er litt overraskende.

På fullautomatikk brukes ringen rundt objektivet til å zoome, og på automatikken Kreativ Innstilling brukes den til å velge filter. Kameraet er som utgangspunkt innstilt med Canons glimrende kontrast- og skyggekorreksjon slått av. Du får mye bedre bilder ved å aktivere funksjonen. Kameraets ergonomi er god, ikke minst på grunn av de gode håndgrepene foran og bak på kameraet. G5 X fås i svart og utstråler kvalitet både mekanisk og i materialvalg. Det fyller kun 11,2 x 7,6 x 4,4 cm. Designen er forfriskende, og det må være en smakssak om man liker det eller ikke. Vi synes det er bra.

En ting du virkelig kommer til å sette stor pris på er at kameraet har automatisk objektivdeksel. Det høres kanskje ut som småting, men når frontlinsen beskyttes hver gang kameraet slås av, får man en renere frontlinse og dermed skarpere bilder.

Kameraet kan knipse i raw og jpg samtidig. Det har et glimrende hjul til eksponeringskompensasjon som sitter oppe på kameraet ved høyre tommelfinger. Til gjengjeld er det nok kun de færreste som får bruk for kameraets tilbehørssko, da en Canon Speedlite EX vil få det lille, lette kameraet helt ut av balanse, og den innebygde blitsen har tross alt en rekkevidde på opp til syv meter. Videofolk vil nok bli litt skuffet over G5 X, da det ikke har inngang til en ekstern mikrofon.
En fin detalj derimot, er at G5 X kan lades opp via usb-kabel, f.eks. med en ekstern batteribank til smarttelefoner. Det følger også med en lader. Tilkobling kan dessuten skje via wi-fi og med NFC.

Konklusjon

Glimrende bildekvalitet, hvor spesielt objektivet imponerer med meget høy skarphet, god lysstyrke og nærmest ingen svakheter.
Til denne prisen skal skjerm og søker vise lys, kontrast og farge slik de kommer til å se ut på det ferdige bildet, men det er ikke tilfelle her.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
4,2
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5,9
Maks ISO
12800