Canon PowerShot SX50 HS

Med Canon PowerShot SX50 HS kan man fotografere alle tenkelige motiver. Kameraets optiske ultrazoom setter verdensrekord med et ekstremt zoomområde på 24-1200 mm.

#Kamera #Canon
8.5

Det kan godt være at pikselracet er over, men kampen om hvem som kan integrere mest optisk zoom i et kompaktkamera lever i beste velgående. Canons nyeste skudd på stammen heter Power­Shot SX50 HS. Et kamera som avløser SX40, og som har fått potente 50x optisk zoom under panseret. Det tilsvarer området 24-1200 mm, så i prinsippet kan man fotografere alt fra imponerende landskaper i vidvinkel til et sprellende insekt i et fuglenebb i en fjern tretopp. Med digital zoom fordobles brennvidden til hele 2400 mm. Her blir bildekvaliteten kritisk, men det kan brukes til video.
Funksjonen kalt Zoom Frame Assist sørger for at man ikke mister orienteringen når man fotograferer ved maksimal tele. Ved å trykke på den dedikerte knappen trekker zoomen seg tilbake, så man kan se mer av motivet.

Best i solskinn

Zoomen jobber stille, og så lenge det er rikelig med lys, reagerer autofokusen presist, men uten å kunne konkurrere med Panasonics ultrazoomkameraer. I svak belysning opplevde vi at autofokusen hadde en del problemer, noe som vi ofte ser hos kameraer i denne kategorien. SX50 HS leverer den beste bildekvaliteten i solskinn, og når man fotograferer i raw. Her er fargene klare og realistiske, og kontrasten er fornuftig til og med ISO 400. I svak belysning dukker bilde- og fargestøyen opp allerede fra ISO 800, og fra ISO 3200 er bildene helt ubrukelige. Detaljgjengivelsen imponerer ikke, og skarpheten blir aldri glimrende i teleområdet, da den maksimale blenderen faller fra F3.4 til F6.5 når man zoomer helt inn til 1200 mm. Video kan tas opp i Full HD i oppløsningen 1920 x 1080 med 24 bilder i strekk, og her er kvaliteten rimelig god. SX50 kan ta 13 bilder i sekundet med maksimalt 10 bilder i strekk, men her kan man ikke bruke autofokusen etter det første bildet. Det er bedre å velge 4,1 bilder i sekundet, siden autofokusen da er med hele veien.

Konklusjon

Som reisefølge i solfylte land er SX50 HS et glimrende valg. Kameraet er ganske robust, når man tar det enorme zoomområdet med i betraktning. Man får mest ut av SX50 HS hvis man fotograferer i dagslys, velger raw-formatet og holder seg under ISO 800. Når mørket senker seg, dukker bildestøyen opp, og autofokusen arbeider langsomt i teleområdet.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
12,1
Brennviddeforl./optisk zoom
50x
LCD-skjerm
2,8
Bilder/sekund
4,1
Maks ISO
6400