Canon XC-10

De fleste kameraer prioriterer foto fremfor video. Nå har Canon skapt et helt spesielt kamera som skal mestre begge deler. Men det er ikke fullt så enkelt.

#Kamera #Canon
8.2

Canon XC-10 er et kamera som skiller seg fra alt annet du har testet.
Kamerahuset er bygget sammen med et zoomobjektiv tilsvarende 24-240 mm, og bildebrikken kan levere 4K-
video eller stillbilder på 12,0 megapiksler. På siden sitter det et håndgrep som kan vinkles frem og tilbake. Det følger med en motlysblender og en stor speilsøker som kan settes på lcd-skjermen, som måler 3,0 tommer. Den vender bildet rett og kan dermed brukes som elektronisk søker. Det er ikke innebygd blits, men det er tilbehørssko. Den kan også brukes til montering av mikrofon. Det er uttak til hodetelefon. I bunnen er det plass til to minnekort, et SD som du kan bruke til stills, og et CFast som er nødvendig for 4K-opptak, fordi den kan tas i en standard som leverer hele 305 megabit per sekund. CFast-kort og kortleser følger med. Kameraet er en fornøyelse å bruke. Ergonomien er meget fin, men det er ganske så uhåndterlig når man skal transportere det- Spesielt fordi den påsatte søkeren er meget spinkel. Som fotograf savner man direkte knapper til ISO, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Som videomann savner man knappen til manuell hvitbalanse, som gjør det mulig å få ensartede fargetoner i alle klipp, og som sitter sentralt plassert på profesjonelt videoutstyr. Det er tre programmérbare knapper, men de kan ikke brukes til disse viktige funksjonene. Autofokus er i orden til rolige motiver, men uegnet til action. Videokvaliteten blir flott, men i svakt lys kommer den ikke i nærheten av den kvaliteten du kan få med f.eks. EOS 5D-serien. Fotokvaliteten vil være gangbar til web. En del av markedets zoomkameraer klarer seg bedre.

Det er spesielt detaljgjengivelsen og skarpheten som skuffer på bildene, eksponeringen må også holdes i ørene. Det er ikke en direkte knapp til eksponeringskompensasjon, men under høyre tommelfinger er det en joystick. Trykker man på den, aktiverer man en hurtigmeny som minner mye om den man finner i Canons PowerShot-kameraer, og herfra kan man med joysticken navigere rundt og blandt annet velge eksponeringskompensasjon og hvitbalanse. Det er adgang til Picture Styles, altså mulighet for å påvirke fargemetning og skarphet. Det kan imidlertid ikke tas bilder i raw, og jpeg komprimeres ganske hardt, så selv om man anstrenger seg med å innstille kameraet, blir bildene aldri bedre enn dem man får med et superzoomkamera til knappe 2500 kroner.
Du velger mellom foto og video på en knapp rundt utløseren, og det er et innstillingshjul med de velkjente automatikkene fra speilrefleks.
XC-10 bruker samme gode LP-E6N-batteri som de store EOS-modellene. Kameraet slår seg ikke automatisk av, så glemmer du å slå av kameraet, er batteriet flatt noen timer senere. Spesielt i 4K med maksimal kvalitet krever det strøm, og derfor er det også en innebygd vifte til nedkjøling av brikken når det er nødvendig.
Etter å ha jobbet med XC-10 en stund, må man dessverre innse at man ville fått langt bedre bilder, og til alle normale formål like god video, ved å investere i Sony RX10 II til 14 700 kroner.

Konklusjon

I videosammenhæng er XC-10 et velfungerende semiprofessionelt kamera, der især skiller sig ud på sin 4K-kvalitet.
Til fotosammenhæng leverer kameraet, til trods for den store billedchip, billeder på niveau med et kompaktkamera til en tiendedel af prisen.

Spesifikasjoner

Merke
Canon
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
10
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
3,8
Maks ISO
20000