Casio Exilim EX-ZR1000

Det raske kompaktkameraet har en fleksibel skjerm og et innebygd stativ, og takket være den geniale funksjonsringen har man stor manuell frihet. Men Casio Exilim EX-ZR1000 har problemer med bildestøy.

av Utstyrsguiden #Kamera #Casio
7.9

Casio har spesialisert seg på lynraske kameraer som kan ta en masse bilder på kort tid. Exilim EX-ZR1000 er ikke noe unntak, da kameraet kan ta 30 bilder i sekundet i full oppløsning. Ønsker man i stedet å bruke kontinuerlig autofokus, synker antall bilder til seks i sekundet, men det er allikevel fortsatt fint til action.
Oppstartstiden er under ett sekund, og i det hele tatt reagerer kameraet kjapt, også når det gjelder zoom og autofokus. Fokusringen, som sitter foran på kameraet, er ikke mindre enn genial. Her kan man velge om man vil benytte seg av ringen til å justere hvitbalansen, zoome, justere eksponeringskompensasjonen eller i stedet bruke den til manuell fokus.
EX-ZR1000 er proppfull av programmer og kreative funksjoner. I tillegg til et velfungerende HDR-program kan man under programhjulet Best Shot finne glimrende portrett- og panoramaprogrammer.

Innebygd stativ

EX-ZR1000 har en fleksibel lcd-skjerm som kan vippes 180 grader, noe som er fint ved gruppe- og selvportretter. Det er smart med de små innebygde føttene man kan klappe ut bak lcd-skjermen, som betyr at man kan plassere kameraet både horisontalt og vertikalt hvis man f.eks. skal ta et gruppebilde.
Programmet HS Night Shot tar flere bilder i svakt lys og setter sammen så ISO tilsvarer 25 600. Kameraets største svakhet er likevel bildestøyen, som dukker tydelig opp fra ISO 400. Ved ISO 1600 og ISO 3200 tar støyreduksjonen så voldsomt i at det nesten ser ut som om man har smurt fett på linseglasset. Det kan man likevel imøtegå ved å fotografere i raw-format, men det er fortsatt korn på høy ISO.
Fargegjengivelsen er derimot svært flott, da fargene har en flott metning med en fin, naturlig dybde og nyanser. Detaljgraden imponerer til gjengjeld ikke, og allerede fra ISO 200 savner man tydelige bildedetaljer.

Konklusjon

EX-ZR1000 frister med fine spesifikasjoner, raske reaksjonstider og en stor grad av brukervennlighet, der funksjonsringen imponerer. Kameraet tar 30 bilder i sekundet, taropp video i Full HD, og det vrimler av kreative funksjoner. Bildekvaliteten er kameraets svake punkt, da detaljgjengivelsen er ullen, og støy oppleves plagsomt allerede fra ISO 400.

Spesifikasjoner

Merke
Casio
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
12,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
30
Maks ISO
3200