DxO ONE

Franske DxO har utført en liten genistrek. DxO ONE settes på siden av en iPhone og bruker skjermen og gpsen dens under opptak, avspilling og kamerainnstilling.

#Kamera #DxO
9.0

DxO ONE er det første kameraet som er beregnet til å bli koblet direkte sammen med en iPhone under fotografering uten bruk av trådløse løsninger. Det er verdens suverent minste digitalkamera med en 1”-sensor, og kameraet er et velkomment tegn på at europeisk kameraindustri er i ferd med å komme seg på bena igjen.
Når kameraet er ladet opp, og et micro-
SD-kort er satt inn, skyver man objektivdekslet til side og setter kontakten i en iPhone eller iPad. DxO ONE fås foreløpig ikke til Android. Når man har lastet ned kameraets gratisapplikasjonen til telefonen sin, har man et fullt funksjonsdyktig kvalitetskamera som bruker Apples skjerm og gps. Du kan velge hel-
automatikk, A, P, S, M eller fire motivprogrammer. Kameraet har sin egen lille, berøringsfølsomme info-skjerm, som imidlertid ikke kan vise bilder. Men kameraet kan brukes til snapshots når det haster, uten at telefonen er tilkoblet. Autofokus er trygt, så vi fikk stort sett ingen uskarpe bilder. Du kan knipse i jpeg, i dng eller DxOs egen Super Raw. Jpeg-bildedannelsen er god, men ganske nøytral. Ut over fargejustering kunne vi kun få et marginalt bedre resultat ved å rawkonvertere selv. DxO ONE slår på bildekvalitet alt annet vi har sett fra mobiltelefoner. I en duell med ­iPhone 6 er detaljgjengivelsen markant bedre, det er langt bedre dynamisk spillerom, og støy er lavere på sammenlignbare ISO-verdier. DxO går opp til ISO 51 200, men man bør høyst bruke ISO 12 800. Vi er ganske begeistrede for konseptet, men prisen er høy, og det er mulig å få samme bildekvalitet til en lavere pris med mange gode kompaktkameraer.

Det er mulig å ta opp video i opp til Full HD, og her har kameraet digital bildestabilisering. Til foto er det ikke bildestabilisering, men automatikken sørger for korte lukkertider.
I praksis er kameraets største svakhet, at det går tomt for strøm etter et par timers flittig bruk. Også kunne det naturligvis vært herlig med litt optisk zoom, i stedet for en fast brennvidde på 32 mm, men det er en avveining av størrelse og vekt over zoom.
Noe av det smarte med DxO ONE er at det har sitt eget batteri og microSD-kort. Det betyr, at det ikke er nødvendig for bildene dine å bruke av minnet i iPhonen eller iPaden din, når du tar bilder og ikke minst video. Bildene kan nemlig både lagres i telefonen og i kameraet. Det virkelig smarte er, at selv om bildene altså lagres i kameraet, kan du likevel uten mer mas uploade eller sende dem som melding eller e-mail, akkurat like enkelt som hvis de var tatt med Apples innebygde kamera.
Tatt i betraktning av at kameraet er i front teknologisk , er det fullt forståelig, at DxO har hatt et par feilskjær underveis. Først og fremst er strømbruken for stor eller batteriet for lite. I hvert fall må det lades flittig opp. For det andre er Apples Lightning-kobling beregnet til å bære en kabel og ikke et 108 gram tungt kamera. Resultatet er at det ikke skal mye til, før kameraet faller ut av inngangen i bunnen av iPhonen eller iPaden din. For det tredje er det prisen. Den er ganske heftig for et kamera uten skjerm, zoom og søker. 100 kroner billigere fant vi eksempelvis Sony RX100 III, som i et hvert henseende er et bedre kamera med 24-70mm Zeiss-zoom og elektronisk søker. Det har også en 1”-sensor, men veier imidlertid 290 gram og fyller en halv gang mer. Foretrekker du å fotografere med iPhonen din, er DxO ONE imidlertid en fremragende måte at booste billedkvaliteten dens på. DxO ONE er i så fall et genialt konsept, et unikt kamera og et opplagt kjøp. Noen DSLR-dreper er det ikke, men ved å koble til et lite og lett kamera til iPhonen din, får du markant bedre bilder.

Konklusjon

Markant bedre gjengivelse av detaljer, lavere bildestøy og bedre dynamikk enn selv den beste iPhone. Mulighet for å knipse i raw-format.
Fargene er som utgangspunkt nøytrale, grensende til det småkjedelige, og så må batteriet lades ustanselig. Virker ikke med Android-telefoner.

Spesifikasjoner

Merke
DxO
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0
Bilder/sekund
8,0
Maks ISO
51200