Fujifilm GFX 100

Dette nye kameraet er helt ekstremt på flere måter. Det har en enorm mellomformatbrikke som er rundt 70 prosent større enn fullformat, og oppløsningen er på hele 102 megapiksler.

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
9.1

Dette nye kameraet er helt ekstremt på flere måter. Det har en enorm mellomformatbrikke som er rundt 70 prosent større enn fullformat, og oppløsningen er på hele 102 megapiksler. Hittil har en så høy oppløsning kostet rundt 300 000 kroner, og tradisjonelt er mellomformatkameraene store. Fujifilm GFX 100 er langt billigere og uten speil, så det tar opp omtrent like mye plass som Canons og Nikons
profesjonelle fullformatkameraer.
De mange pikslene gir et helt vanvittig detaljnivå. Zoomer man inn på et bilde på den lekre lcd-skjermen, kan man se ting man ikke legger merke til når man ser hele bildet. I bilder fra en skyskraper kunne vi se potteplanter i vinduene på fjerne nabobygninger eller enkeltspillere på en baseballstadion 1,5 kilometer unna. Også det dynamiske omfanget er stort, så man kan hente fram mange detaljer i skyggeområder på raw-filer. Hver raw-fil tar også over 200 megabyte med plass.
Fujifilm har også laget snadder vi gjerne ser i andre kameraer. På toppen av GFX 100 sitter det nemlig en liten skjerm som i tillegg til å vise opptaksinnstillinger også kan vise et histogram eller for eksempel lukkertid og blender som virtuelle hjul. På baksiden av kameraet er det en ekstraskjerm som kan vise opptaksopplysninger eller histogram, så den store bare viser motivet.
GFX 100 tar fem bilder i sekundet og autofokus, som dekker hele bildeflaten, holder godt følge med bevegelige motiver. Dessuten har kameraet veldig godt øyefokus som sørger for å stille skarpt på et øye når man tar portrettbilder. Man kan velge helelektronisk lukker for å fotografere lydløst eller med lukkertider på under 1/4000 sekund, men den må brukes med forsiktighet. Håndholdt fikk vi en del bilder med forvrengning, for avlesningen fra den store bildebrikken er ikke så rask, og i kunstig lys så vi skjemmende striper, så vi vil så langt som mulig holde oss unna å bruke elektronisk lukker.

Konklusjon

Helt spinnvill detaljgjengivelse. Nydelige ekstraskjermer på toppen og baksiden. Veldig god og detaljert elektronisk søker. Et tvers igjennom
lekkert kamera. Den elektroniske lukkeren fungerer ikke så godt.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
102
Brennviddeforl./optisk zoom
2.0
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
102400