Fujifilm GFX 50R

Systemkameraer med fullformatbrikke har vært populære i det siste. Fujifilm har hoppet rett til den enorme mellom­formatbrikken, men er bildene gode nok til prisen?

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
9.2

Fujifilm GFX 50R er utstyrt med en diger bildebrikke som er 67 prosent større enn en fullformatbrikke og mer enn fire ganger større enn APS-C. Det kalles mellomformat, og før i tiden måtte du ut med omtrent det samme som for en splitter ny familiebil for å få kloa i et kamera av denne typen. For et par år siden kom Hasselblad med et til drøye 90 000 kroner, og nå kan man altså nøye seg med å selge den gode racersykkelen sin for å få råd til det nyeste vidunderet fra Fujifilm.
Den store bildebrikken rommer 51,1 megapiksler, og bildene er noen av de beste vi noen gang har hatt i testsenteret. De er så detaljerte at fine grener i landskapsbilder eller enslige hår-strå i portretter blir helt skarpe når man studerer opptakene på nært hold på 100 prosent. Råformatfilene tar omtrent 117 megabyte med plass, men da kan de også finjusteres til perfeksjon, og du kan hente fram massevis av farger og detaljer i bilder som i utgangspunktet var helt feileks­ponerte. Også jpeg-filene er suverene, og bruker du Velvia-innstillingen, krever de færreste landskapsbilder ytterligere bildebehandling. Bilder tatt på ISO 25 600 ser ut som de kunne ha vært tatt på ISO 1600 eller 3200 med APS-C.
Kameraet minner litt om en murstein, men er overraskende lett og veier mindre enn et stort fullformat-speilrefleks.
Før i tiden var mellomformat svindyrt og vanskelig å bruke. Nå minner betjeningen veldig om den i småsøsknene i X-serien, og det gjør det enkelt å ta gode bilder så lenge tempoet er makelig. GFXen er ikke laget for actionbilder, men på landskaps- og portrettbilder får du uovertruffen bildekvalitet til en pris som virket helt utenkelig for bare noen få år siden.

Conclusion

Bildekvaliteten fra den store brikken er virkelig fantastisk, og kameraet er helt ukomplisert i bruk. Veier noe mindre enn forventet og er billigst i klassen.

Filene er forrykende, men det er ikke langt til Sony Alpha 7R II, som koster under en tredjedel. Objektivutvalget teller kun sju. Vi savner navigasjonsknappen.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
51,1
Brennviddeforl./optisk zoom
0,79
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
3
Maks ISO
101000